RECENSIONER

AKA LISA – NO FEELING IS FINAL PT.1

Den 15 december släppte AKA lisa sin makalösa debut EP ”no feeling is final pt. 1” vilket är den första delen av det första albumet från artisten. Större delen av EPn spelades in i slutet av 2021 och släpps nu via Roxy Recordings. 

Jag måste börja med att fråga: Är det här årets bästa EP vi får ta del av?! För jag är totalt golvad. Här har vi musik som är helt i min smak! Jag tänker genast på storfavoriter såsom Novo Amor och Bon Iver, men med ett mer lekfullt arrangemang och en produktion som flörtar med trendiga popinfluenser. Det är rått, vackert och innerligt men på något vis medryckande och hoppfullt. Musikskaparen har med sina enastående kvaliteter lyckats kombinera det bästa från flera genrer och nått ett resultat som känns välgjort, dynamiskt och komplett. Och då pratar vi dessutom om en debutant! 

EPn ”no feeling is final pt. 1” har ett fokus-spår med namnet “open casket” som experimenterar med många olika musiklager och skiftar mellan avskalat vacker och pampiga ljudlandskap. Min favorit från EPn blir däremot “will I be too late”. Denna låt tog sig direkt in bland mina favoriter som släpps i år med sina totalt magiska musik-detaljer och en helhet som levererar nyfikenhet får första stund. Det som verkligen genomsyrar denna EP är AKA lisas kreativitet att kombinera genrer på ett vis som blir eget, medryckande och berörande. Efter varje lyssning av EPn hittar jag ett nytt ljud, en ny detalj i produktionen eller en ny ton som fängslar mig och fångar mitt intresse. Denna debut-EP som vi blir bjudna på av AKA lisa är helt fantastisk. Ni måste bara lyssna. Det gör ni enklast här.

Foto: Jenny Forsberg

Skribent: Fia Skärblom

FILT – REMIXED

FILT är namnet på Jens Anderssons soloprojekt som startade under året. Och för den som kan sin populärmusik är han mest känd som keyboardist i The Ark. Tidigare i år släppte han sitt fantastiska instrumentala debutalbum “Över Frusen Vän”, och nu har albumet fått en ny kostym i form av remixer på 5 av låtarna från albumet. Bakom remixerna hittar vi namnen Sebastian Mullaert, Parks STHLM, Dan Lissvik, Hate the Boyfriend och Adore. Remix-EPn som släpptes den 15 december knyter ihop säcken för 2022 på bästa möjliga sätt.

Vi vill först slå ett slag för att lyssna in er på albumet “Över Frusen Vän”, då med ett redan otroligt starkt album blir remixerna ännu mer effektfulla. Sebastian Mullaerts “tvÅ pÖjkar pÅ Ätt tÅg – Sista Resan” inleder EPn i en svävande anda där analoga synthar nästan hypnotiserar lyssnaren in till en vaggande rytm. Det är harmoniskt och surrealistiskt, och Sebastian har utsmyckat originalet till en utomatmosfärisk känsla. Vad som blir min favorit är Parks STHLMS remix av “Tidstrand” där de i en avskalad electropop-doftande, pulserande version tagit originalets kärna och förhöjt lekfullheten i en förtjusande synthversion. Arrangemanget är snyggt gjort där varje ljud har sin plats, och de håller lyssnaren på alerten genom sina 5:45 minuter. Låten skulle kunna ligga i bakgrunden som ett soundtrack i ens vardag utan att man skulle bli uttråkad för en sekund.

Vidare hör vi Dan Lissviks version av “Födseln och Dödseln”, öppningsspåret på albumet, nu i en något mer förstärkt vemodig sinnesstämning med lunkande trummor och wah-wah gitarrer. Dan gör låten helt rättvisa med det intressanta arrangemanget och proggiga touchen. Tillbaka i en mer electrovärld hamnar vi i Hate The Boyfriends remix av “Ljuset” där distade synthar och utomjordiska ljud samsas i en lugnande ljudbild av vackra pianoackord från originalet. Den här kombinationen är slående snygg och det blir effektfullt när det mjuka möter det hårda på ett genomtänkt sätt. Här har man också förstärkt den mystiska känslan som vilar över låten. EPn avslutas med Adores blytunga remix av “Sågmyra” där originalets orkestrala inslag blandas upp med en massiv synthljudbild i en experimentell framtoning som för tankar till grupper som The Knife. En otroligt skarp och rå remix i den mest positiva bemärkelsen, som passar såväl på rökiga dansgolv som till rave. 

Det slår mig under tiden jag lyssnar igenom EPn från start till slut hur varje konstnär har gjort sin helt egen unika version och uttryck, och tagit till sig originalet med vördnad. Det är en kompott av enastående musikalitet och kreativitet, som vi i grund och botten får tacka FILT för. Lyssna på EPn här.

Skribent: Emelie Johansson

AORA – PULS

Den prisbelönta vokalgruppen AORA från Stockholm-Uppsala släppte den 30 november debut EPn “Puls”, där 4 starka låtar presenteras genom imponerande sång med en röd tråd om just puls. Gruppen som startade 2016 har redan hunnit vinna internationella priser, och när vi hör EPn är det inte av någon slump.

Med det inledande titelspåret öppnar sextetten EPn med en enorm kraft och styrka där vokalarrangemanget är mäkta beundransvärt. Utan någon text förmedlar gruppen enbart genom sina röster flertalet känslor under dryga 4 minuter. Och även om 4 minuter kan kännas långt för ett vokalarrangemang, så håller de lyssnaren på helspänn från start till slut och man vill höra mer. I “Nudda Marken” tas känslan till en lugnare sinnesstämning och vi hör en melodi och text som pryds av sångarrangemanget likt en sammetslen omfamning. Låten känns som en renodlad poplåt fast i a capella-tappning och det är hårresande vackert.

“Jag Lovar” bjuder på en snyggt skriven text om vardagen som vi alla kan relatera till. Kontrasten mellan textens innebörd och arrangemanget blir otroligt intressant och känns nytt och fräscht. Avslutande “Blunda” är finstämd och vemodig i texten, men den presenteras i ett stilfullt arrangemang som inger hopp och blir ett fint avslut på EPn.

Sextettens röster är som gjorda för varann, den synergi som uppstår genom att lyssna på deras musik är som balsam för själen. Det är proffsigt, sanslöst musikaliskt och riktigt njutbart. “Puls” är en EP som passar både till vinkvällen med vänner, regniga dagar, glada dagar, och kanske till och med till julafton. AORA för vidare a capellan in i popvärlden så som tidigare stora grupper gjort, och de gör det med finess. Lyssna på EPn här.

Skribent: Emelie Johansson

JACOB ÖHRVALL – HJÄRNAN AV OCH SMAJLET PÅ

Göteborgsbaserade låtskrivaren och indiepop artisten Jacob Öhrvall avslutar 2022 på bästa sätt, då han den 2 december släppte albumet “Hjärnan Av och Smajlet På” som utan tvekan är ett av årets bästa indieplattor. Med singlarna “Min Bil”, “En Kärlekshistoria 2” och “Du Kan Va” som släppts under åretär nu albumet komplett med 10 enastående låtar på svenska. Albumet släpptes via skivbolaget Gaphals.

För den som läste vårt novembernummer så vet ni att vi blev sålda på Jacob Öhrvall under hösten med singlarna från albumet, och den här plattan är en av de vi verkligen sett fram emot lite extra. Albumet öppnas med “Min Bil” som är en sån där perfekt start med hög energi, sprallighet och lekfulla synthar, som också presenterar för lyssnaren vad man kan vänta sig av albumet. Ett tyngre sound hör vi i “En Kärlekshistoria 2” med bröliga gitarrer och ett rått sound medan “Själv Är Bäste Dräng” bjuder på massiva synthmattor och hetsiga trummor. Och det är just det här som vi verkligen gillar med Jacob, man dras liksom mellan olika känslostadier från en låt till en annan, allt i en finslipad, genomtänkt röd tråd. Man vet inte vad man kan vänta sig och man blir ständigt överraskad och entusiastisk. Oförutsägbar musik, helt enkelt, vilket är helt i min smak. 

När jag lyssnar igenom albumet från start till slut försöker jag hitta en favoritlåt, vilket man oftast gör. Men nu är det svårt, för allt är så oförskämt bra. Istället vill jag belysa ett gäng refränger som sitter som en smäck. Rakt av. För är det någon som kan skriva bombastiska indiepop-refränger är det Jacob. Är ni ute efter in your face-refränger hittar ni dom främst i “Introversen”, “Jag Har Allting” och “Du kan Va”. Energin är kokande. Otroligt roligt är det också att det finns en helt instrumental låt på plattan, “Sista Låten”, men som om det skulle vara sång där, fast det funkar minst lika bra utan. “Hjärnan Av och Smajlet På” är ett briljant, upplyftande och unikt album. Med vardagliga texter i ett också vardagligt talspråk i en opolerad finish gör det desto mer intressant och närvarande, och med klipska produktioner och arrangemang blir Jacobs uttryck ett som sticker ut ur mängden. Lyssna på albumet här.

Skribent: Emelie Johansson

TINSEL TIPSAR

BOYS AND IVY – BOYS DON’T CRY

Den duon det kanske snackas mest om i indiesverige just nu, Boys and Ivy, följer upp succeén efter debutalbumet “Touch and Go” som släpptes tidigare i år, med den ösiga, råa singeln “Boys Don’t Cry” som släpptes den 18 november. 

Låten är en riktig käftsmäll i ett 2000-tals á la Avril Lavigne-sound om känslorna som uppstår när en relation tar slut, och de blandar ilska och ironi kring hur killar tycks hantera känslor. Allt detta smakfullt förpackat i ett något rockigare sound än vad vi kanske är vana att höra duon, och med en nerv och energi som känns ända in i benmärgen. Mixen mellan det mjuka, nästan sockersöta och hårda gör mig alldeles ivrig, för det här är en låt som framkallar starka tonårskänslor där musik som jag lyssnade på då, och med ämnet de berör, lät i stort sett såhär. Fast Boys and Ivy tar in det i 20-talet och moderniserar en svunnen tonårstid.

Vi är vana vid att höra duons fantastiska melodispråk och fingertoppskänsla för starka poplåtar, och den här singeln kan vara deras bästa släpp hittills. Den har allt. “Boys Don’t Cry” är som gjord för en emotionell scen i en ungdomsfilm, eller i vilket sammanhang som helst där man vill känna något lite extra. Lyssna på singeln här.

Skribent: Emelie Johansson

I’m KINGFISHER – PEER PRESSURE

Den 30 november släppte den hyllade singer-songwritern I’m Kingfisher “Peer Pressure”, första singeln från hans kommande åttonde soloalbum “Glue” som landar i början av 2023. Med sig på låten har han inga mindre än singer-songwritern Vilma Flood och legendariska jazzmusikern Bebe Risenfors. Singeln släpptes via Fading Trails Recorings.

Thomas Jonsson som är namnet bakom I’m Kingfisher, har ett gediget musik CV och har hyllats både av svensk såväl som  internationell musikmedia. Jag såg Thomas live första gången hösten 2021, då gjorde jag även en minnesvärd intervju med honom innan spelningen. Och den här spelningen var en av få indiespelningar jag varit på som uppslukat mig och hade mitt fulla fokus från start till slut. 

“Peer Pressure” som är andra släppet från honom under 2022, laddar verkligen upp till det fulla inför kommande fullängdaren. Det här är en fantastisk vacker ballad med jazzinfluenser som blandas med mjuk och skör pop. Med Bebe Risenfors på piano, trummor och blås, och Vilma Flood som kompletterar Thomas röst på körsång, kommer verkligen låten till sin fulla rätt och det skapas en storslagen magi i det vemodiga uttrycket. Låten innehåller flera instrumentala partier där det snygga arrangemanget får komma fram ordentligt och det är bara så makalöst bra. Refrängmelodin är sårbar och finstämd och jag kommer in i en vaggande stämning som jag inte vill ut ifrån. “Peer Pressure” är ett sant musikaliskt mästerverk. Hatten av till I’m Kingfisher. Lyssna på singeln här.

Foto: Ebba G. Ågren

Skribent: Emelie Johansson

ANNA BODOTTER – METAMORFOS

Den 2 december  släppte Anna Bodotter sitt tredje album på tre år och gav det namnet “Metamorfos”. Denna låtsamling är skapad i låtskrivarens hemmasnickrade studio i sann do it yourself-anda och innehåller 12 spår. Artisten släppte sitt debutalbum “Kom ta bilder” 2020 som hon sedan följde upp med “Strålande utsikter” 2021. 

Anna Bodotter levererar återigen ett otroligt välgjort, genuint och vackert indiealbum som inte sviker sina föregående släpp. Det finns en skaparglädje och kreativitet som lyser sig genom varje track och en fin variation bland både genrer, arrangemang och lager som väcker nyfikenhet. Albumet får ett lekfullt, glittrande och passionerat resultat och den stora styrkan ligger i musik-arrangemanget och uppsättningen av instrument och ljud. Min favorit på albumet blir den coola låten “Såsom ovan så ock nedan”.  Lyssna på Anna Bodotters “Metamorfos” och mys in dig i vinterns frost. Här har vi ett album som värmer! Lyssna på albumet här.

Skribent: Fia Skärblom

ELMER – RIGHT NOW

Malmöbaserade multi-instrumentalisten och låtskrivaren elmer inledde december med att släppa sin debut-EP “Right Now”. Med bakgrund inom flera genrer och spelar flertalet instrument och år av musikstudier, har han nu släppt en EP som andas alternativ/indie rock, och som vi på redaktionen föll pladask för. 

Men trots en EP som går i rockens tecken, så hörs hans influenser från både jazz och klassiskt, och han har skapat ett helt unikt sound som är musikaliskt komplext och intressant, men samtidigt kommersiellt. Öppningsspåret “Right Now” är låten som fick mig fast när jag lyssnade på elmers EP första gången. Den är laid-back, svävande och storslagen på samma gång. Refrängen med de stora körerna och arenarock-gitarrerna långt bort i fjärran, i kontrast till en nästintill mystisk vers som präglas mycket av instrumentala partier, ett lugnt trumkomp och gitarrplock är otroligt snyggt. Harmonierna och elmers sång är magi. Här finns starka referenser till band som Radiohead och Muse som framkallar gåshud. 

Vidare hör vi “Denial” där till en början sången och en makalöst vacker falsett ligger i fokus och får uppbackning av lätta trummor och gitarrplock. Här presenteras även fragment av stråkar, och låten växer till ett crescendo till andra refrängen där allt spricker ut i ett klimax. Arrangemanget är fenomenalt och genomtänkt. “There’s You” börjar som en pianoballad och ännu en musikalisk sida av elmer visas, och jag fortsätter förunnas när låten när man minst anar det exploderar och tar form till någon slags Bond-låt. Stråkar och elgitarrer möts, en kombination som jag personligen är oerhört svag för. Och återigen är sången on point. “There’s You” till nästa Bond-film, det finns inget annat rätt.

EPn avslutas med “Love Truly” som går i samma röda tråd och tema med mystik, kraftfulla, stora, sångpartier, stråk och dynamik. Refrängmelodin och harmonin är en av de snyggaste jag hört på länge och man hör att varenda del i låten är väl genomarbetad för att skapa något enastående. Hela EPn “Right Now” är enastående. Jag får nästan slut på storslagna ord för att ens kunna beskriva vad elmer har skapt. Man måste lyssna för att förstå. Lyssna på EPn här.

Foto: Maja Gallstad

Skribent: Emelie Johansson

HAZLETT – PART TIME LOVERS

Den 16 december släppte den växande indie folkstjärnan Hazlett sin singel “Part Time Lovers” som en sista uppvärmning inför det stundande albumet som släpps nästa år. Albumet “Bloom Mountain” landar den 13 januari 2023 via BLNK Music / Nettwerk Music Group.

Singeln “Part Time Lovers” är en drömmig, glittrande och stark låt som går i indie/folk-musikens bästa spår. Med en lekande ljudbild som levererar en mjuk och nära hypnotiserande känsla, får jag möjligheten att andas ut. Musiken inger verkligen en känsla av frisk luft, lugn och frihet med sitt stora ljudlandskap som är mycket behagligt producerat. En mycket vacker låt som ger oss en stark mersmak! 

Jag rekommenderar verkligen att ni lyssnar på “Part Time Lovers” och lägger den 13 januari på minnet. Detta kommande album vill jag då inte missa! Lyssna på singeln här.

Foto: Olof Grind

Skribent: Fia Skärblom

LILY BAUER – WANDER

Den 2 december blev vi bjudna på en debutsingel från artisten och låtskrivaren Lily Bauer då hon släppte låten “Wander”. Artisten säger själv om sitt musikskapande; “Jag har skrivit om mitt liv i över ett decennium. Det får mig att känna att allting har en mening, både det bra och det dåliga.“ 

Det räcker med två toner in i denna låt för att jag ska veta att jag kommer att älska det här. En glittrande gitarr, toner som liknar stråkar, ett drömmigt ljudlandskap och en klar sångröst som smyger sig in i denna folk-poplåt. Produktionen växer med låtens gång och lager på lager av sång, musikaliska detaljer och lekande arrangemang som tillsammans utgör en otroligt vacker och dynamisk helhet. Denna debutant imponerar stort på oss här på redaktionen och jag blir väldigt taggad på ett helt album av detta slag. Lyssna på singeln här.

Skribent: Fia Skärblom

MUSIKVIDEO

SARAH VON REIS – ALL MY GHOSTS

Den 16 december släppte Sarah Von Reis videon till sin tredje sololåt “All My Ghosts” och i det kreativa konceptet har von Reis samarbetat med Lurdo Collective (som består av Joakim Envik Karlsson och Erwin Semler). De står även för regi, foto och edit. Låten är skriven av artisten själv, Maja Francis och Andreas HYENA Söderlund och släpps via artistens eget bolag. 

Musikvideon som skapats till den otroliga låt “All My Ghosts” gör låten definitivt rättvisa och låter musiken ta sin naturliga plats. Det visuella består av artisten som rör sig till känslan av musikens toner framför olika bakgrunder, ljussättningar och looks. Det finns en mystisk, sensuell och förförande estetik som fängslar en direkt och jag vill lyssna på vad von Reis vill säga till mig. Det är avslöjande, vackert, rått, varmt och det är innerligt. 

Sarah von Reis har lyckats komplettera sin redan magiska låt med en fantastisk video som stärker varenda känsla och når ett enastående resultat av musikkonst. 

Foto: Johanna Pettersson

Skribent: Fia Skärblom

MÅNADENS BÄSTA

MÅNADENS BÄSTA EP DECEMBER: FILT – REMIXED

EYES ON