RECENSIONER

M. BYRD – FLOOD

Tyska indierockartisten M.Byrd debuterade 2021 med EPn “Orion” och har på kort tid nått stora framgångar. Den 14 oktober släppte han singeln “Flood” via den nya signingen på det internationella skivbolaget Nettwerk Music Group. Singeln blir hans första release för i år och till den släpptes även en musikvideo. 

Stor, bombastisk, upplyftande arenarock. “Flood” innehåller allt som får mitt musikhjärta att klappa lite extra. Och det var nog därför jag efter att inte ens hört hela låten visste att jag definitivt ville skriva om singeln. Som helt ny åhörare till M.Byrds musik blir jag uppriktigt glad att höra den här typen av musik i dagens musikklimat. Att rocken och liveband är på väg tillbaka. Med krispiga gitarrer, glittrande synthslingor, stadiga trummor och stora körer är det här en imponerande, blivande hit. Tankarna förs direkt till band som Coldplay, Sundara Karma och Editors

“Flood” har liksom en förlösande känsla, från start till slut. Som om du står på toppen av ett berg och skriker allt du kan. M.Byrd skriver låtar som handlar om de stunderna i livet där du känner dig som huvudrollen i din egna film. Och det är precis så man känner när man hör låten. Är det inte lite skönt med en låt som inger hopp och positivitet, det är vad vi behöver nu. Inte nog med alla budskap som låten bringar, den är också catchy med en snygg, enkel melodi som man bara vill sjunga med till, och jag gillar att det samtidigt finns utrymme för instrumentala partier som får ta plats. 

’Flood’ takes you on a ride. It’s a song about the interplay of love, distance, family, and moving forward in your life”. “I like to think of it as a constant cascade, like a waterfall that is becoming stronger and stronger, the more it is raining […]”

Artisten berättar själv att han är en resande person, som vi också får ta del av i musikvideon, som är regisserad av videoskaparen Joseph Strauch. Här får åskådaren följa med M.Byrd ute på vägarna, i olika miljöer och får en att känna sig som en del av hela resan. Videon blir som en minidokumentär som växlar mellan bilder från scenen, backstage och klipp som skulle kunna filmas av ens vänner. Det är som ett kompisgäng är ute på en roadtrip. Det skapar en genuinitet, det känns avslappnat och det skapar en relaterbar känsla. Jag skulle kunna se på videon flera gånger om, fantastiskt! 

“Flood” är enligt oss en av årets hittills starkaste och bästa releaser, och vi ser verkligen fram emot att följa artisten i hans fortsatta karriär. Lyssna på singeln här.

Foto: Joseph Strauch

Skribent: Emelie Johansson

GRANDI – BITCH CRAFT

Den 28 oktober släppte electropop-duon Grandi sin tredje singel “Bitchcraft” som en grym uppföljare efter sin debut i somras. Duon, som består av Elsa Levahn och Stella Ringdahl,  var den första akten som signats till Lalehs skivbolag PALANG. 

Stella beskriver själv låten så här; ”Låten handlar om att våga släppa lös sin inre Bitchcraft. Om att ta fram den där tuffa sidan som vi så ofta gömmer för att pleasa andra. Om att inte bry sig och att faktiskt våga vara ’that bitch’ ibland”

Låten börjar med inräknande synthljud innan tempot sätts och rösterna presenterar lyriken i snygga sånglager. Jag får snabbt Icona Pop-vibes med de färgstarka melodierna och kombinationen av artisternas röster som framförs unisont. Tydliga bilder av festival, dansgolv, neonfärger, dans och skratt i slow motion, solen som skimrar och regnbågsflaggor fladdrar förbi mina ögon när jag hör låten. Man blir varm i kroppen som fylls av självförtroende och höstmörkret utmanas av glada, ljusa och medryckande toner. 

Låten är snyggt producerad och har hittat en balans i alla ljud, effekter och röster som gör att helheten blir både behaglig och nyanserad att lyssna på. Den passar som handen i handsken både på det dimmiga dansgolvet, i vardagsrummet när jag skriksjunger med mina vänner och i bakgrunden när jag vinner Beer Pong-matchen. En riktig hit, med andra ord! 

Det är tydligt att denna glittrande duo vill göra det omöjligt att se förbi dem, och det gör de med all rätta. Grandi har definitivt tagit den svenska popscenen med storm och vi ser inget hinder för att de ska slå stort internationellt. Duon är uppfriskande, trendig och kraftfull. Lyssna på singeln här.

Foto: Gustaf Thörn

Skribent: Fia Skärblom

RAINDEAR – ALL THE MILES

Den fantastiska alt-pop artisten Raindear annonserar det efterlängtade albumet “Majestically Mad” med den häpnadsväckande singeln “All the Miles”, tredje singeln i ordningen från nya albumet, som släpptes den 20 oktober. Albumet når åhörarens öron den 10 mars 2023.

För den inbitne Tinsel-läsaren så vet man att vi på redaktionen är lite extra förtjusta i Raindear. Och det har ju sin förklaring till att släpp efter släpp så levererar hon maxade, intressanta och tänkvärda låtar som är paketerade i en elektrisk, tilldragande kostym.  “All the Miles”, som är skriven av artisten själv och Håkan Wirenstrand (Little Dragon), är hennes mest oväntade släpp hittills. Vi hör här en kanske lite annorlunda ljudbild från tidigare släpp. Den känns något mer upplyftande, lätt och poppig, men har precis samma fängslande dragningskraft som vi är vana vid.

“Denna låt betyder väldigt mycket för mig. Den är ärlig och modig, och vågar vara bara fin och vacker utan för mycket krångel. Låten är för mig existentiell och förgänglig. Det vackra i att ha gjort vissa livsval i konflikt med det sorgliga i att inte ha allt framför sig längre. Jag tycker att det mest tilltalande med ungdomen är att man fortfarande inte vet om man kommer få ett lyckligt slut än”.

Låten introduceras med ett luftigt syntharpeggio, ett starkt, avskalat trumkomp och Raindears sång. Det osar redan nu en stark poplåt, men med något extra. Jag gillar verkligen hur versen och refrängen lite går ihop med varandra rent dynamikmässigt men också arrangemangsmässigt. En av de mest intresseväckande saker med låten utgörs av trumkompet, vilket kanske inte är det mest vanliga. Och tillsammans med hennes ljusa sångpartier i refrängen med stämmor som nästan blir vocoder-effekt blir det här en slagkraftig kombination. Tänk dig att du blir blixtförälskad i en person, och allt du känner är en stark dragningskraft till denne. Så känns “All the Miles”.

Raindear är drottningen över att skriva poplåtar som sticker ut ur mängden. Både produktionsmässigt och med hur hon bygger harmonier, vågar ta ut svängarna i arrangemangen och budskapen i texterna. Vi tackar återigen för musiken, och gratulerar till ett av de mest solklara släppen för indiesverige i år. Lyssna på singeln här.

Foto: Isabell Wedin

Singelomslag: Ella Ponisovsky Bergelson

Skribent: Emelie Johansson

ALVA – TJERNOBYL

Den 21 oktober  tog den hyllade popartisten ALVA oss ännu en gång med storm då hon släppte singeln “Tjernobyl” efter sitt hyllade album “Trä, eld, öl, utekväll” som släpptes i våras i samproduktion med Dalapop. Flera av hennes tidigare singlar, såsom “Fuck Dig”, “Ute Jämt” och “Vill Du” har spelats på repeat hos oss på redaktionen och har recenserats med mängder av lovord i vårt magasin.

Låten “Tjernobyl” är inget undantag från ALVAs tidigare riktiga bangers då den fångar upp oss med endast ett par startande toner. Denna artist och låtskrivare besitter en, enligt mig, GALEN förmåga att skapa indie/pophits som bara måste spelas om och om igen. Just “Tjernobyl” präglas av glittrande melodier, up temporytmer, ackorden som byggs upp och gör att det riktigt spritter i kroppen. Produktionen har sparkat upp låten ännu några kvalitetsnivåer då ljudbilden är mäktig, dynamisk och snygg utan att ta bort det där punkiga rivet som gifter sig med artistens röst. Resultatet blir kaxigt bra och det är med all rätta! 

Jag har alltid svårt att beskriva ALVAs kompositioner då hon gång på gång lyckas fylla låtarna med så många musikelement från olika genrer, melodislingor och rytmer som gör att man får mycket av allt, utan att det blir stökigt. Det blir proffsigt, cleant och träffsäkert samtidigt som det fullständigt glittrar. När elgitarren leker sig in senare i låten når vi klimax och det blir en fullpott. “Tjernobyl” får 10/10, precis som alltid! Jag slutar aldrig förundras över artisten ALVA och hennes låtskaparförmåga. Hon gör det så komplett. Jag blir hög på livet till hennes kreationer och det är fantastiskt! Lyssna på singeln här.

Skribent: Fia Skärblom

ASTRID CORDES – KISS ME

Det är dags för Astrid Cordes att släppa det andra kapitlet av EP-trilogin “Hurry Up And Kiss Me While The Baby’s Still Asleep”, där EPn “Kiss Me” släpptes den 21 oktober via Celebration Records. Den självbiografiska EP-trilogin handlar om hennes upplevelser att bli mamma för första gången, och just EPn “Kiss Me” är en hyllning till kärleken som faktiskt är grunden till att starta en familj. Astrid tar återigen med oss på en känslomässig, varm och tänkvärd resa.

Jag kommer så väl ihåg mitt första musikaliska möte med Astrid Cordes musik. Det var singeln “Not Gonna Die Tonight” från 2021, och från den dagen jag hörde den låten får jag samma känsla i kroppen av varje release. Nu är hennes andra EP i trilogin här, 4 starka låtar som rör ämnet om kärlek och att bli mamma för första gången. Hela formatet med en EP-trilogi är dessutom helt genialiskt. Som lyssnare får man några låtar åt gången att fokusera på, man får mersmak och längtan efter nästa EP.
Vi hör den vackra “Unwinding” som öppnar EPn, som är en fantastisk ballad med plockande akustisk gitarr, lugna trummor och hårresande harmonier i refrängen. Texten om Cordes mamma, på ett lugnt och harmoniskt framförande, som en viskning, är så skör och genuin att det går ända in i benmärgen. På EPn hittar vi också den låt som vi valde till Månadens Bästa Singel i septembernumret, “Dancing Cranes”. Och den har nu fått sällskap av tre låtar där varje låt så genomtänkt hänger ihop med varandra, inte bara kring budskapet, utan även musikaliskt och den känslomässiga stämningen.

I have chosen not to wrote all the songs beforehand because I wanted this release to have a documentary spin and to hopefully give it a more honest and rough feel. I often think of my songs as a photographer with a polaroid camera. I see my songs as a photograph of where I am at in my life at a certain moment in time. For ‘Kiss Me’ I was working with the dogma that all songs had to be about love.

När jag hörde “Heather & Pine” första gången var det nästan som att bli nykär på nytt igen. Är det här den perfekta kärlekslåten? Med en poppig framtoning i en silkeslen förpackning, stor ljudbild och körer och en sådan beskrivande och relaterbar text, är det här den låt som jag alla dagar i veckan vill höra ute på en romantisk dejt. Den är otroligt kraftfull, och återigen tål det att nämnas hur Cordes styrka att jobba med snygga harmonier är ett faktum.

EPn avslutas med “Let Them Hear Every Step You Take”, låten som är tillägnad hennes dotter. Med en subtil avskalad start med akustisk gitarr och Astrids röst är det så närvarande. Låten växer med lugna ackord från el-gitarren och stora körer som långsamt bygger upp till en oemotståndlig spänningskraft. Låten är lika lugnande som om det vore en vaggvisa som den lugnar en stressad själ, och det abrupta slutet är så oväntat att man hajar till. Som om jag nu har vaknat upp från en dröm. Lyssna på EPn här.

Foto: Nivikka Andersen

Skribent: Emelie Johansson

MELÉN – SHIFT/WHEN

Den 14 oktober väckte artisten MELÉN uppmärksamheten ordentligt i oss på Tinsel med sin nykläckta EP “SHIFT/WHEN”. Det blir den Malmö/Köpenhamnsbaserade artistens andra EP-släpp då hon hösten 2021 debuterade med “Mind/Math”.

EPn innehåller 6 tracks varav ett intro som verkligen sätter stämning för det vi ska bli bjudna på härnäst. För mig som är svag för dynamik i sången blir det hårresande (på ett fantastiskt vis) när hon redan i de första tonerna fullständigt briljerar med vackra sånglager. Sången blir genomgående något som verkligen sticker ut för mig, då hon hittat ett sätt att framhäva sin röst på ett kreativt och målande vis. Tillsammans med genreöverskridande ljud, effekter och produktion blir helheten originell, stark och oerhört cool. 

Introt följs upp av låten “around” som präglas av rytmer som framförs på olika sätt. Låten är mystisk, kraftig och förförisk. En bild av ett dimmigt dansgolv, trevande händer och djupa andetag målas upp i mitt huvud och jag blir nyfiken på nästa låt. 

Efter att ha lyssnat igenom EPn x-antal gånger kan jag konstatera att min favorit blir den sista låten, “when”. Den är avskalad men bjuder på överraskande detaljer, såsom blåsinstrument som leker i bakgrunden och det låter som att vi får smyglyssna på ett experimenterande och lite jazzigt jam i en mysig källare. Produktionen är rå och har bevarat rumsklang, knaster och brus vilket gör låten genuin och sårbar. Sången kommer även fram väldigt klar och visar på artistens förmåga att skapa nyanser.

MELÉNs nya låtsamling är definitivt ett grymt tillskott till hennes katalog och spär på den bild vi tidigare fått av att denna artist har en lång och spännande framtid i musikbranschen. Hon är mycket musikalisk och vågar ta ut svängarna i sina musikkombinationer, vilket är både uppfriskande och visar på att hon endast gett oss en liten glimt på vad hon går för. Lyssna på EPn här.

Foto: Erika Udvardi

Skribent: Fia Skärblom

TINSEL TIPSAR

WE FLOAT – COME BACK

Den 14 oktober släppte Malmögruppen We Float sin nya singel “Come Back” via Havtorn Records/The Orchard. Text och musik står gruppens basist Anne Marte Eggen för. 

Vi får ta del av musikalitet på otroligt hög nivå med denna experimentella, kreativa och generösa låt som leker med genrer, effekter, ljud och instrument. Gruppen vet precis hur de ska få sina musikaliska färdigheter att komplettera varandra på bästa sätt vilket ger låten både lekfullhet och nyfikenhet, samtidigt som allvaret och det tunga får sin säkra del. We Float har definitivt landat i ett sound, som kombinerar element från både pop, jazz, det progressiva och den psykedeliska rocken. Allt gott, med andra ord! Lyssna på singeln här.

Foto: Jens Nordström

Skribent: Fia Skärblom

HE IS TALL. – IT’S ALWAYS BEEN YOU

Danska indie singer-songwritern he is tall. släppte den 14 oktober debut EPn “It’s Always been You” innehållandes fem spår som smälter vilket indiehjärta som helst. Efter singlarna “Snow Fortress” och “New York” som släpptes tidigare i år får de nu sällskap av ytterligare tre helt färska låtar. 

Troels Thorkild Sørensen som är namnet bakom he is tall. debuterade redan 2018 med sin egen musik, men det var när singeln “New York” släpptes som vi kom i kontakt med hans musik, som har den där extra nerven. 

EP öppnar dessutom med den vackra och sårbara “New York”, och andra spåret “You Could Just Take Me” gläntar till en mer feel good-stämning med ett akustiskt arrangemang och blåsinstrument. Det här är en simpel, men ack så effektiv och klockren poplåt med en refräng som alla kan gå och nynna på.

“Mind Your Manners” blir min personliga favorit på EPn. Melodin är otroligt snygg och den bringar fram en lättsamhet i det nästan struttiga kompet. Troels har dessutom ett väldigt intressant ID på rösten och han sjunger med en opolerad, fängslande känsla och inlevelse. 

Stämningen tas ner en aning i den värmande balladen “This is Real”, där ett akustiskt piano får ta plats. Känslan blir än starkare, mer intim och skör. “Snow Fortress” som också släpptes som singel avslutar EPn på bästa sätt med sina glada toner och medryckande melodi. Den där feel-good känslan jag pratade om tidigare är genomgående för hela plattan och framtoningen klingar internationellt. Det är nytt och fräsch samtidigt som det känns familjärt. Det är som om James Blunt och Jason Mraz fick ett kärleksbarn. Lyssna på EPn här.

Skribent: Emelie Johansson

SHY MARTIN – WISH I DIDN’T KNOW YOU

Den 14 oktober släppte den tokhyllade musikmakaren shy martin sin nya singel “wish i didn’t know you” via the Orchard. Hon som låtskrivare har under åren genererat över 3 miljarder streams för artister som Ellie Goulding, The Chainsmokers, Kygo, Astrid S och Bebe Rexha. Samtidigt har hennes egna låtar genererat över 660 miljoner streams med över 3,2 miljoner lyssnare på Spotify i månaden och över 450 000 YouTube-visningar till dagens datum.

Singeln “wish i didn’t know you” gör verkligen shy martins imponerande egenheter rättvisa då hennes vackra, bräckliga och värmande sångröst får komma fram ordentligt. Med avskalat arrangemang får även lyriken lysa och det blir tydligt vilken otrolig textförfattare hon är. 

Något som sticker ut enligt mig i denna låt är produktionen som släpper fram ljudbildens få men olika detaljer perfekt balanserat, vilket resulterar i en nyfiken och attraktiv helhet, trots den sparsamma instrumentuppsättningen. Det blir genomgående väldigt vackert och stilrent. Lyssna på singeln här.

Skribent: Fia Skärblom

LYDMOR – NIMUE

Den 30 september släppte den danska musikern Lydmor sitt otroligt vackra album “Nimue” via Mermaid Records. Albumet innehåller 13 tracks som tillsammans utgör en naken, sårbar och avskalad helhet med sitt fokus på piano, synthdetaljer och artistens magiska sångröst. Inslag av naturljud väcker färgstarka bilder och känslor hos lyssnaren, och skapar på så sätt en varm upplevelse. Mina tankar leds till storheter som Norah Jones, Kate Bush och Mary Hopkin (vilken kombination?!) , samtidigt som jag fascineras av ett tydligt nytänk och eget sound. Det är svårt att välja ut sin favorit av denna trollbindande låtsamling, men både “Mark of Beauty” och “Hotel Ads” sticker ut lite extra för mig. 

Lydmor är en otroligt spännande artist som vi på redaktionen håller våra öron och ögon på! Lyssna på albumet här.

Foto: Malene Nelting

Skribent: Fia Skärblom

ARNY MARGRET – THEY ONLY TALK ABOUT THE WEATHER

Isländska singer-songwritern Arny Margret debuterade den 21 oktober med sitt innerliga och emotionella album “They Only Talk About The Weather”, som släpps via One Little Independent Records. Vi kom i kontakt med Arnys musik när hon i början på hösten släppte singeln “Sníglar” som vi på redaktionen blev helt hänförda av. Under det gångna årets framgångar på Island, ute i Europa och till och med i USA är det nu hennes tur att börja ta över världen. 

Det första jag gjorde när  jag fick “They Only Talk About The Weather” i inkorgen, var att lyssna igenom albumet från start till slut. Längs albumet kom jag på mig själv sitta helt tyst och stilla och lyssna, som om jag stängde ute omvärlden. Och det händer inte ofta. Snabbt dras jag in i hennes värld, där andra spåret “Cold Aired Breeze” blir en favorit. Den omfamnande känslan, arrangemanget med det dova pianot, snygga melodin och en touch av Americana är magi och en låt jag sätter på repeat.

I mitten av albumet hittar vi “Wind Was Blowing”, som är så skör och fjäderlätt så man mentalt färdas bortom tid och rum. De få toner som pianot och gitarren tar blir extra effektfullt när låten nästan helt präglas av Arnys röst, och en ändlöshet i den svävande ljudbilden. Arnys sätt att uttrycka känslor berör ända in i våra frusna själar. Med få, men ack så starka ackompanjemang med akustisk gitarr, piano och hennes sårbara röst skapar hon sitt egna universum med låtar om ensamhet och existens.

Albumet “They Only Talk About The Weather” är nästan obeskrivligt vackert och innerligt, där det också vilar ett vemod. Och hur Arny berättar sina historier i genomtänkta, dynamiska arrangemang är ett konstverk i sig. Är det något album vi vill tipsa om att lyssna på i höstmörkret så är det detta. Lyssna på albumet här.

Foto: Anna Maggý

Skribent: Emelie Johansson

PETER ÅBERG – TYST

Den 13 oktober släppte den 21-åriga artisten Peter Åberg singeln “Tyst”, som en uppföljare till sommarens succélåt “Hem”. Singeln blir även ännu en uppvärmning inför EPn som förväntas landa i våra hörlurar under hösten. Låten är skriven av Peter Åberg och producerad av Peter, tillsammans med Jakob Lindell, och släpps i samproduktion med Dalapop.

Artisten imponerade stort på oss i somras med “Hem” som då förde våra tankar till en yngre Albin Lee Meldau, men med sina egna musikaliska specialiteter och sound. Denna imponerande kombination håller sig kvar även vid detta låtsläpp och Åberg levererar en otroligt vacker singel. “Tyst” är en naken, sårbar, varm och innerlig skapelse som får hårstråna på kroppen att resa sig av artistens fullkomligt magiska sångröst. Lyriken kommer fram på ett färgstark och målande vis och kompletteras av glittrande instrument och sparsam produktion. Jag säger som jag sagt förut: Peter Åberg har förmågan att med enkla medel förmedla väldigt mycket. Och på ett fantastiskt vackert sätt! Lyssna på singeln här.

Foto: George Grigoriadis

Skribent: Fia Skärblom

DIANE EMERITA – TO SIMPLY BE

Den 14 oktober släppte artisten och låtskrivaren Diane Emerita den fantastiskt vackra balladen “To Simply Be”. Diane själv beskriver som “Att se på himlen och låta tankarna sväva förbi likt moln är för mig en känslan av att vara- “to simply be”. Låtens text och musik är skriven av artisten själv och är producerad av henne tillsammans med Sonny Jansson. 

Denna singel präglas av Diane Emeritas gudomliga sångröst som ligger central från låtens start, samt ett skickligt och emotionellt pianospel. Sången och pianot gifter sig med varandra och levererar en magisk kombination av känslor genom träffsäkra toner, glittrande rumsklang och stämningshöjande vibrationer.  Vi på Tinsel tycker att ni ska unna era öron en riktigt fin stund och sätta igång “To Simply Be”. Lyssna på singeln här.

Foto: Ingerlise Oellgaard

Skribent: Fia Skärblom

MÅNADENS BÄSTA

MÅNADENS BÄSTA SINGEL OKTOBER: RAINDEAR – ALL THE MILES

Foto: Isabell Wedin

EYES ON