Idag släpper det finlandssvenska bandet Tiger sitt debutalbum ”Det Ljuva Livet”. Bandet, som tidigare släppt EPn ”Akilles” tillsammans består av Daniella, Oskar och Joel. Albumet vi blir bjudna på idag innehåller 9 spår och beskrivs som ”Vårigt, sorgligt och fint” som helhet, av bandmedlemmarna. 

Albumet har fått gå på varv hemma hos mig nu i olika scenarion. Jag har lyssnat koncentrerat med lurarna på framför datorn med pressreleasen framför mig, det har fått gå i bakgrunden när jag lagat mat och det har fått vara med mig på bussen på väg mot jobbet. Med det sagt har albumet uppenbarligen nått den där nivån där det passar vid flera olika tillfällen och sinnesstämningar, men även gett mig möjligheten att hitta mycket detaljer. Precis nyss insåg jag att musiken bandet skapat och sättet de levererar den på, påminner mig om musikgruppen Camera Obscura som min pappa introducerade mig för för många år sedan. Det finns samma lekfullhet, kreativitet och genomsyrad skaparglädje. Det som gör helheten ännu mer intressant, är att jag samtidigt hör lite Veronica Maggio. Och den kombinationen är otroligt spännande och trendig! 

Det är svårt att beskriva musiken med enstaka ord, då flera genrer blandas i varje låt. Jag hör jazzinfluenser, svensk pop, lo-fi gitarrslingor, mysiga rytmer och sång som får både stå i centrum och ta ett steg tillbaka. Albumet har definitivt en röd tråd i sitt sound, men jag vågar säga att varje låt är väldigt ”egen” i sitt sätt. Dock finns det ett par av dem som slagit sig in i favoritkategorin.

Albumets fjärde spår ”Sista Sommaren” är en riktig vår-banger med melodier som flörtar med både 80-talssyntar och nutida svenska musiktrender. Lyriken är smart och välskriven, och tillsammans med arrangemanget av musiken får både sång och text möjlighet att glänsa. 

Min personliga favorit får nog (efter mycket övervägande) blir ”Panna Mot Panna”. Det här är en låt som håller en nyfiken från första ton. Den glittrande gitarren skapar slingor som präglar ljudbilden och balansen i ljudbilden, produktion och arrangemang är verkligen fin. Textraden ”Såg du mig eller såg du någon annan, timmarna vi satt panna emot panna” har etsat sig fast och det är typiskt en sådan här låt jag vill ösa i högtalarna med ett glas rosé i handen under vårens småtimmar. 

Det finns otroligt mycket bra att säga om dagens albumsläpp från Tiger. Det är svårt att greppa att detta faktiskt är ett debutalbum. Bandet känns helt självklara i sin musik, med allt från lyrik till färdig produktion. Att de är här för att stanna på den svenska musikscenen gör de tydligt och det tackar vi för. 

Foto: Oliver Olsson

Skribent: Fia Skärblom