Idag har vi en mycket spännande debutant som tar sig ann den svenska musikscenen med låten ”Oro”. Han heter Hugo Holke och har nyligen signat med indieskivbolaget Septembernatt Records, där han till våren släpper sitt debutalbum. Singeln ”Oro” blir därför en presentation av vad som komma skall, med fokus på nylongitarr och experimentella arrangemang. 

När jag i pressmeddelandet fick ta del av artistens inspirationskällor, så som José Gonzales och Bon Iver (som råkar vara två stora favoriter i min katalog) blev förväntningarna väldigt höga som ni nog förstår. Till min glädje tog det inte många toner innan jag hörde precis detta, och ihop med den svenska lyriken blev det något helt eget. Detta är en kombination jag inte tidigare hört. 

Och OJ, vad det här är vackert! Ljudbilden är helt fenomenal med dess komplexa helhet av experimentella musik-element, organiska instrument och Holkes sångröst som brister sådär perfekt, precis när den ska. Det är många lager av musikaliska detaljer som fyller sin säkra plats, och det märks att både arrangemang, produktion och placering av sång är genomtänkt och noggrant gjort. Det blir ett resultat som hittar den där balansen av sårbar kreativitet som skär i hjärtat, med professionellt skapande. Holke berättar själv att han inspireras av poesi och bildkonst, vilket blir tydligt i hans musik som ger ett målande och konstnärligt intryck. 

Som ni märker är jag något frälst av Hugo Holkes musiksläpp idag och om kommande album går i detta sound, med denna kvalitet, blir jag lycklig. 

Foto: Agnes Erlandsson

Skribent: Fia Skärblom