Idag släpper den Berlinbaserade svenska artisten Emma Elisabeth det melankoliska, organiska albumet “Some Kind of Paradise” som hon spelat in och producerat själv i samarbete med hennes närmaste sammarbetspartners. 13-spåriga albumet, innehållande tidigare släppta, uppmärksammade singlar blir artistens femte album sedan debuten 2016. Albumet släpps via tyska skivbolaget Cloud Hill.

Vi har tidigare blivit introducerade till Emma Elisabeth, och hennes sätt att trollbinda lyssnaren med sin djupa, skandinaviska melankoliska indiepoplåtar som kan jämföras med artister som Lana Del Rey, har hon gjort ett avtryck hos mig. Titelspåret som inleder albumet “Some Kind of Paradise” är en mäktig inledning i sin mystiska, lugna framtoning och akustiska arrangemang. Första låten vi introducerades till var “Tray Full of Ash” som släpptes som singel under 2021 och nu finns med på albumet. Låten är av det popigare slaget med en lekfull och lättsam melodi och ett stadigt trumkomp som genomsyrar hela låten. Den inger nästan en känsla av modern countrypop, som även “Up In Smoke”.

Senaste släppta singeln “Vampires” visar på ännu en sida av Emma Elisabeths artisteri och kreativitet. Med en mer laid-back känsla och snudd på Arctic Monkeys– vibbar är det här en nonchalant kaxig, och riktigt snygg låt. Mer åt det tyngre hållet och nästan lite grungeinfluerat med lo-fi distade gitarrer, hittar vi min personliga favorit från albumet, “Like u Care”, där Emma Elisabeths mjuka röst blir en mycket tilltalande kontrast till ljudbildens råa framtoning.

Tillbaka i poplandet är vi igen i “Cruel” och “Tunnel Vision” med flanger-effekt på gitarrerna, mjuka synthmattor och mer akustiska inslag. I “Any Storm” presenteras ett industriellt, avskalat sound med rytmiska trummor och jag blir både överraskad men ändå inte, för jag vet att Emma Elisabeth överraskar med sin musik. Med så detaljerade arrangemang och produktioner och hur hon väver in flera olika musikstilar i sin musik, håller hon alltid lyssnaren på spänn.

“Telescope” knyter ihop säcken för “Some Kind of Paradise” i en mäktig, vemodig ballad, precis som bara hon kan. Hela albumet präglas av Emma Elisabeths unika, råa, organiska sound, med influenser från flera olika musikepoker som snyggt binds samman med den röda tråden som genomsyrar alla låtar. Det är något visst med en skandinaver bosatt i en av Europas största musikstäder. Den kombinationen skapar njutbar magi och musik som fängslar och känns.

Foto: Nick Piesk

Skribent: Emelie Johansson