Idag släpper Kristofer Greczula, en av de mest intressanta popakter på Sveriges musikscen just nu, sitt debutalbum “Live and Let Live”. Ett 8-spårigt album som både innehåller tidigare släppta singlar, en cover på en svensk klassiker, men framförallt – otroligt mycket känsla och passion i sylvassa poplåtar. Albumet släpps via Playground Music.

Det kan inte vara många som missat denna popstjärna vid detta laget. Under 2020 var året då folk började upptäcka det nya stjärnskottet med hans nya sound där pop möter storslagen, arenavänlig rock. Och hyllningarna har bara vällt in. Vi behöver en sådan här artist som Kristofer Greczula idag, som sätter ord på känslor, bjuder på spektakulära shower, och överraskar lyssnaren gång på gång.

Vi på Tinsel har följt artisten under en period, och för varje nytt musiksläpp drar jag på smilgroparna, för jag vet att det kommer bli magiskt. Nu är äntligen debutalbumet här, och givetvis skulle jag inte bli besviken. Tvärtom, helt golvad. Den starka inledningen är titelspåret “Live and Let Live” som är en sprudlande rocklåt med en pampig refräng. Jag kan se denna låt öppna upp en konsert och få igång åhörarna direkt. Första låten jag hörde av Kristofer var “Leaving You for Another” som också finns med på albumet, och varje gång jag hör låten får jag gåshud och lite gråt i halsen. Min första introduktion till låten sitter fortfarande kvar väldigt starkt med sitt budskap och hur låten bygger upp från en pianoballad till en utbristande rockballad.

Kristofer har en otrolig musikalitet och kreativitet, både i sin musik och sin image. Ett driv utöver det vanliga och en riktig glädjespridare. “Something Outta Nothing “Blah Blah Blah” är ett av exemplen på det. Den nästan gospelinspirerade popdängan är en låt man bara vill veva armarna i luften till och sjunga med i.

Jag är så peppad och stolt över de här låtarna. Jag har jobbat så hårt för att nå fram med min version och jag känner mig supernöjd. Det känns genuint och verkligen som mig. Man kommer komma in i min värld och för mig känns det här som början på någonting större.

Vem minns den klassiska, tidlösa låten “Håll Mitt Hjärta” av Björn Skifs? Säkert dom flesta. På albumet har Kristofer dammat av låten och gjort en vacker tolkning på engelska. Hans sätt att framföra låten och göra den till sin egen, både musikaliskt och med sitt uttryck är magiskt. Det är som att det är hans egna låt.

Den akustiska “Off My Mind” visar en annan musikalisk sida av honom på albumet med sitt avskalade arrangemang där endast gitarren och hans röst skapar synergi. Det är naket och personligt. Min personliga favorit på albumet är “Change It” som är en riktig käftsmäll till låt. Här kommer den sprudlande glädjen igen och ett positivt budskap om att göra en förändring, som han också vill förmedla och inspirera till andra. Refrängen är enormt kraftfull och sätter sig på repeat i huvudet, som ett mantra.

“Live and Let Live” är ett konstverk och i en klass för sig jag sent kommer att glömma. Hur låtarna berättar historier, men också hur låtordningen är vald till albumet gör att det blir som att läsa en bok från A till Ö. Avslutande “Time to Say Goodbye” är sista sidan, är avslutet på en konsert, och ett litet vemod infinner sig. Precis som det ska kännas med ett avslut.

Skribent: Emelie Johansson