Idag debuterar 21-åriga RONIA från Västerås med låten ”Ghost”. RONIA producerar och skriver själv och kommer under 2022 vara flitig med musikreleaser. Eftersom artisten är ett stort fan av skräckfilmer kommer vi mötas av dessa inslag, både i debutsingeln och kommande projekt. 

Vi på Tinsel har skämts bort med många debutanter på senaste tiden, vilket verkligen glädjer mitt musikhjärta. Det är verkligen spännande att få presenteras för nya musikskapare, höra deras potential och följa deras utveckling och framgångar. Artisten RONIA är definitivt en nytänd stjärna som slår sig in på listan ”att hålla koll på”. 

RONIAs debutlåt är en fullkomligt sagolik blandning av influenser, såsom Lana Del Ray och Billie Eilish, och en rejäl skopa av vad som kommer bli artistens ID för oss lyssnare. Det låter definitivt ”RONIA” vilket blir speciellt spännande eftersom det är en debutant vi pratar om. Bara det är en bragd i sig. 

Låten är uppbyggd av stora, pampiga och ekande trumslag som är kraftigt avgörande för låtens slutliga ljudbild. Inledningens slag ger känslan av hjärtslag och puls som sätter oss i stämning. Den smygande bastonen som ligger långt bak växer sig starkare och kompletteras av ljusare toner som fått sin färgning av effekter som rumsklang och eko. När dessa musikinslag möter artistens bräckliga och eleganta sångröst blir resultatet både filmiskt och kusligt vackert. Vilket passar utmärkt till låtens titel.

Något som slår mig när jag lyssnar på singeln är att jag dras tillbaka några år i tiden till första halvan av 2000-talet och tänker på magiska Evanescence. I några av deras mest spelade låtar, som exempelvis ”My Immortal”, skapades en kuslig och ängslig stämning, samtidigt som det blev otroligt vackert och starkt. RONIA är inne och nosar på den typen av kvalitet vilket gör mig spänd och fylld av förhoppning inför artistens framtid. 

Foto: Oake Digital

Skribent: Fia Skärblom