Kallade för doldisarnas supergrupp, är Colleagues tillbaka med ny musik som ett band på flera år, efter att ha haft en framgångsrik karriär bakom några av landets största artister och även som grupp utanför Sveriges gränser. Idag släpper dom singeln “Abide”, som en nystart på deras nya sound och berättelser, som enligt dom själva präglas av både en klassisk harmonik och minimalistisk pop, som sedan sluter upp i ett debutalbum.

Det är säkert så att jag hört Colleagues i något musikaliskt sammanhang, men aldrig deras egna musik, förrän nu. Och vid första lyssningen av “Abide” så blev jag direkt fängslad av deras lekfulla kreativitet och musikalitet. Det här känns proffsigt, internationellt och välgjort.

“Abide” är en laid-back, nästan lite lounge:ig poplåt med ett smittsamt skönt beat, sparsamt och välgenomtänkt användande av synthar och vocalseffekter på precis rätt ställe som gör att man känner “yes”. Tajmingen är total. Colleagues sätter fingret på briljant minimalistisk, stilren pop som är medryckande i sin enkelhet, och passar i alla sammanhang.

Foto: Alice Seipel

Skribent: Emelie Johansson