Idag debuterar musikskaparen Kerstin Ljungström med sin kaxiga, tonsäkra och kraftfulla singel ”Ex” som en uppladdning inför fler musiksläpp under året. Trots att hon debuterar som artist på svenska musikkartan idag så är hon långt ifrån ny i branschen. Som lärling till Magnus Lidehäll, Vincent Pontare och Salem Al Fakir praktiserade hon ljudteknik och är idag både producent och låtskrivare till flera av våra svenska stjärnor, exempelvis Agnes, Rhys, Shy Martin och LOVA

När jag läser Kerstins egna ord om låtens och lyrikens innebörd räcker det för att veta att det här kommer bli starkt och slå sig fast ordentligt hos en bred publik:

Jag har nästan alltid varit i relationer och känner mig ensammast i hela världen när jag inte är med någon. ‘Ex’ beskriver en känsla av att vara själv, dejta och vela och komma till den horribla insikten om att det inte är självklart att få vara tillsammans med någon. Den är som ett minne från mitt 20-åriga jag i Stockholm

Jag fick chansen att läsa lyriken samtidigt som jag lyssnade på låten, vilket gjorde att jag verkligen kunde ta till mig av helheten på ett annat sätt. Kerstin berör den här ständiga striden man har i sig själv, när man inte längre kan förneka hur ”totalt nere” man är i en annan person. Hur mycket man än försöker gå vidare och vrida sig åt andra hållet, så är det något med just den där personen som drar en tillbaka. Hon har, i sitt musikskapande, låtit texten och sången vara väldigt centrala. Sången ligger långt fram i ljudbilden och är nästan ”pratande”, vilket gör att vi lyssnar ännu tydligare. Kerstin vill dela med sig av sin historia, och vi lyssnar mer än gärna. 

Musiken är välproducerad med ekande effekter och rumsklang, som skapar stora ljud. Tonerna som leker i bakgrunden är kraftiga och nästan slår emot oss, men mildras ner och klinkande melodier som överraskar runt hörnen. De tydliga avslagna rytmerna bidrar till kaxigheten och känslan av ”jag blottar mina känslor, men jag behåller min stolthet”, vilket jag fastnade totalt för. Det är attityd i musiken. 

Missa inte detta stjärnskott som utan tvekan kommer ta en säker plats på Sveriges musikscen.

Skribent: Fia Skärblom