Stjärnskottet ALVA från Dalarna följer idag upp den hyllade EPn “Samlad Värk” med den rykande färska singeln “Ute Jämt”, där framgångarna bara tycks trilla in sedan hon bytte språk från engelska till svenska under 2021. Singeln är en samproduktion med Dalapop.

ALVA behöver kanske inte en närmare introduktion, då hennes namn är på mångas läppar sedan hon debuterade 2013 med singeln “Damaged” tillsammans med Adrian Lux. Hennes CV sträcker sig mellan erkända live- och tv-framträdanden och radiospinns till musikmedia som lovordar varje release. Det tycks vara något i hennes ångestindie på svenska, som hon själv beskriver sin musik, som hon skriver och producerar tillsammans med Filip Lundgren som tilltalar svenska folket.

Och “Ute Jämt” är då inget undantag. Den spralliga, energifyllda singeln med kontrasten i det råa och ärliga texterna om den smärtsamma vardagen, är något som vi alla kan relatera till. Det är en dansant popdänga som man både kan dansa på dansgolvet och gråta till – samtidigt.

En danslåt om att göra precis allt i hela världen för en person som aldrig kommer vilja ha en på en måndag i solen på Sveatorget. Men utan att peka ut någon specifik så har vi nog alla någon gång varit den som enbart kommunicerat nattetid.

Jag blir uppriktigt upprymd när jag hör ALVAS senaste singel. Man känner alla känslor hon sjunger om, men också att produktionen präglas av 2000-tals svensk indie med marcherande livliga trummor och synthar som spelar unisont med sångmelodin i refrängen. Och refrängen, den är så otroligt stark och smittsam. Det är låtens starkaste element och jag vill höra den om och om igen.

ALVA bevarar och bär den svenska indiepopens fackla vidare på ett modernt och sanningsenligt sätt.

Foto: Jonna Andersson

Skribent: Emelie Johansson