Kusinerna Calle Thoor och Oskar Karlstörm som utgör indieduon Bolywool släpper idag första singeln för 2022, “Bleíkur”, som också är det första smakprovet från kommande albumet “Dead Reckoning”. Albumet blir uppföljare och en enligt dom själva, förlängning på 2021 års EP “Canada EP”. Singeln släpps via Vårø Records.

“Canada EP” blev hyllad av välkända musikmedier, vilket vi helt klart förstår och håller med om. Efter min första introduktion med Bolywool så var jag fast i deras trollbindande ljudbilder och effektfulla, atmosfäriska arrangemang. Och när jag fick höra “Bleíkur” så förstod jag verkligen att den här duon har något extra.

Liknande känsla som när jag hörde t.ex Explosions In The Sky för första gången för många år sedan infinner sig när jag hör Bolywool och deras senaste singel. Fast aningen popigare och livligare, och som om man korsbefruktat det tidigare nämnda bandet med tidiga Coldplay. “Bleíkur”, och som duons övriga katalog har pampiga ljudbilder med mjuka gitarrmelodier, reverbdränkt sång och kraftiga refränger som om man skjuts upp i rymden. Här får vi både det avskalade i verserna och det ösiga i refrängerna där man har krämat på allt. Men det som jag fastnar mest för är melodihooken som är ett vagt sjunget “ooh”. Det är så snyggt och stilrent och det behövs inte mer för att låtens kärna ska sätta sig.

Det som jag verkligen gillar hos Bolywool är hur de gör till stor del instrumental musik så otroligt intressant och hur det kan gripa tag i en. “Bleíkur” visar på hur effektfullt det kan vara att låta instrumenten i ett välskrivet arrangemang tala för sig självt, och där sången naturligt smälter in i ljudbilden. Drömskt, njutningsfullt, wow.

Foto: Emmi Roosling

Skribent: Emelie Johansson