Baby Strange – I Want to Believe

Det skotska indiepunk-bandet som levererat hitlåt efter hitlåt, lagom smutsigt och rivigt, lagomt trallvänligt, under hela 2021. “I Want to Believe” är en låt som satt sig hos mig sedan dag 1, med en stark refräng som gör sig ihågkommen och som jag går runt och sjunger på ibland.. Baby Strange fick mig att hitta tillbaka till mina alternativrock-rötter. 

Vald av: Emelie Johansson


Augustine – Guts

Augustines låtsläpp under året gick verkligen hem hos mig. Favoritlåten blev efter mycket vägande fram och tillbaka den otroligt snygga “Guts”. Melodierna och produktionen i denna låt är ren perfektion i mina öron och jag är så exalterad över ny musik från Augustine. 

Vald av: Fia Skärblom


Astrid Cordes – Not Gonna Die Tonight

Danska popartisten Astrid Cordes magiska, tända ljus i ett mörkt rum-låt “Not Gonna Die Tonight” har allt en skör och stark poplåt ska innehålla. Det är svävande och intimt, samtidigt som det är ett intresseväckande akustiskt arrangemang. Varje gång jag slår på låten får jag en gnutta gåshus. 

Vald av: Emelie Johansson


Bonander Gone In the Wind

Jag har lovordat Bonanders “Gone in the Wind” vid flera tillfällen detta året och det har verkligen blivit en stor favorit hos mig. Från första lyssningen spred sig låtens magi i min kropp och jag får gåshud för varje ton. Det är svårt att få orden att räcka till, helt enkelt. 

Vald av: Fia Skärblom


Kristofer Greczula – Leaving You For Another

Jag glömmer aldrig hur starkt jag reagerade på när jag introducerades till Kristofer Greczula och “Leaving You For Another”. Fastklistrad framför musikvideon och lyssnandes på vartenda sjungna ord. Det här är låten med det starkaste crescendot som jag har skrivit om under året, och som fortfarande får mig gråtfärdig.

Vald av: Emelie Johansson


Charlie The Model – In The Woods

Charlie The Model kom in som ett spontant tips till mig och jag kollade snabbt in deras låt, med tillhörande musikvideo, “In The Woods”. Jag möttes av makalös kvalitet och musikalitet, som golvade mig direkt. Ni får verkligen inte missa Charlie The Model. Kolla upp, GENAST! 

Vald av: Fia Skärblom


Amaunet – Sunny On a Plane

Det var svårt att välja en låt från Amaunets senaste album till den här listan. Men sedan jag hörde en livestream med “Sunny on a Plane” så väckte den något inom mig. En fantastisk, episk arenarockballad med en refräng som på bästa sätt musikaliskt visualiserar känslan av att sitta på just ett flygplan. Och som på bästa sätt gör mig lyrisk. 

Vald av: Emelie Johansson


VALENCÈ ft. Lionman Why Can’t You

Detta musikaliska samarbete tog oss på Tinsel med storm, när två gudomligt vackra röster möttes i en sårbar duett. Vi hade även nöjet att snacka med VALENCÈ under en intervju som blev ett fantastiskt och inspirerande musik-samtal. Kolla in på youtube-kanal för hela videon! 

Vald av: Fia Skärblom


End of Fun – Vicious

End of Fun kan sina gitarrpedaler, synthar och atmosfäriska, industriella refränger. Och när man lyckas skriva en instrumental refräng som ändå gör den ihågkommen hos lyssnaren, ja, då har man väl ändå lyckats. “Vicious” är precis sådär mörk, sensuell och mystisk som jag gillar det. De bygger upp ett förföriskt ljudlandskap som talar för sig självt. 

Vald av: Emelie Johansson


Clara Klingenström Se mig, bara se mig

Jag träffade stjärnskottet och högaktuella Clara Klingenström för att prata om hennes debutalbum. Då hade hon precis släppt singeln “Se mig, bara se mig” som verkligen satte sig fast i mig.  Jag vill dansa, skrika, sjunga, springa och gråta på samma gång. Vilken grym popdänga! Den kommer spelas flitigt på radion! 

Vald av: Fia Skärblom


Another Cool Spring – Hater

Jag älskar när jag blir överraskad av musik. Just det blev jag av Another Cool Spring’s “Hater” som har det mest episka introt jag hört på väldigt länge. Hur bandet anammar stora synthar i sin alternativrock gör mig knäsvag. Dessutom det band som låter mest internationellt av de inom liknande genrer vi plockat upp under året. 

Vald av: Emelie Johansson


Sault x Beatrice BurntPaper Planes

Jag hamnade i en period då jag tyckte all musik lät exakt likadant och väntade med spänning på att något nytt och uppfriskande skulle dimpa ner i maillådan. Precis då kom Sault och Beatrice Burnt med sitt fräscha låt-samarbete “Paper Planes” och löste problemet. En glittrande, färgstark och kreativ låt som leker med olika musiktrender. En grym genre-mix! 

Vald av: Fia Skärblom


Bonander – Silent Lights

Efter att ha lyssnat igenom Bonanders debutalbum flera gånger detta året, så fanns det en låt som stack ut lite extra för mig. “Silent Lights” är känslor på så många plan. Musikaliskt genialiskt, storslaget med orkesterinslag, distad sång och ett slow tempo, är låten som ett soundtrack till en film.

Vald av: Emelie Johansson


everBear End of the Line

Vi inledde september med en debutsingel från everBear som fick gå varm i mina lurar och mysa till det i höstmörkret. En låt som med avskalat arrangemang lyser med sin närvaro och komplexa helhet. Jag tror inte att man kan lyssna sig mätt på “End of the Line”. Det är ett praktexemplar på en sådan låt! 

Vald av: Fia Skärblom


Spunsugar – Hatched

Den låt som jag lyssnat på mest privat under året av de vi uppmärksammat är “Hatched” av alt-rock/shoegazebandet Spunsugar. Trummaskin, distade gitarrer och ett allmänt industriellt 80-talets Berlin-inspirerat sound är nytt och fräscht idag. Och att inte glömma, melodislingan och temat för låten – magi.

Vald av: Emelie Johansson


Rasmus BlombergMay Morning Haze 

I maj gjorde Rasmus Blomberg sin singeldebut med låten “May Morning Haze” och en kan utan att överdriva säga att jag var helt lyrisk över denna låt. När jag går tillbaka och läser idag är jag helt enig med mina ord vid releasen. En helt komplett låt med sitt vackra ljudlandskap. 

Vald av: Fia Skärblom


Lisa Wanloo – Fall Apart

Det första jag tänkte på när jag hörde Lisa Wanloo första gången, var att jag kunde identifiera mig själv i hennes musik. “Fall Apart” är den låt som stack ut mest på albumet med det repetitiva och berättande. Hennes riviga rockröst med 90-tals grunge inspirerande pop och tunga gitarrer är precis vad som behövs för att göra mig tillfreds.

Vald av: Emelie Johansson


Karl Knut Sigurd Disco

Denna låt slog sig in i vår Månadens bästa låt redan i januari och den har fortfarande en stabil plats på min spellista. En rent ut sagt GALET snygg pop-låt som får vem som helst att vilja svänga på höfterna. Den kommer definitivt spelas flitigt under mitt nyårsfirande! 

Vald av: Fia Skärblom


Talking Flowers – Stay in my bed and watch Twin Peaks on DVD

Precis innan 2021 är slut så dök detta väsen upp. Talking Flowers tog mig med storm med sin släpiga,  psykedeliska rockmusik.  “Stay in my bed and watch Twin Peaks on DVD” låter inte som något annat jag hört på väldigt länge, och förtjänar därför utan tvivel en plats på denna lista. Men även en plats i mitt musikaliska minne.

Vald av: Emelie Johansson


Jeff Elliot Red Lights

Jeff Elliot var duon som fick tårarna att rinna ner för kinden med sitt gripande debutalbum “Ten”. Samtliga låtar berörde mig djupt, med “Red Lights” stack ut lite extra. Håret på mina armar reste sig direkt och en kall men behaglig kår gick längs min ryggrad. Kusligt vackert! 

Vald av: Fia Skärblom