Tidigare i år släppte den uppmärksammade alt-duon POOLS det varmt mottagna och internationellt hyllade debutalbumet “You & Us”. Nu ger dom ut en deluxeversion av albumet, där vi hör två helt nya låtar och tre liveinspelade låtar. Deluxe albumet släpps via Something Beautiful Recordings.

POOLS utgörs av multi-instrumentalisten Fredrik Forell och vokalisten Arvid Hällagård, och tillsammans har dom totalt knockat indiesverige med sin nyskapande, electrodoftande Americana-industriella musik när dom debuterade under 2021. Vi har tidigare skrivit om debutalbumet, så i denna recension kommer fokus att ligga på deluxelåtarna och livesessionerna.

“Molotov” är en av de tidigare outgivna låtarna, och det första som slår mig när jag hör den är att det låter som brittiska gruppen Alt-J, både på det percussiondrivna, industriella soundet men också sångaren Arvids säregna röst. Det är experimentellt och samtidigt som det finns en monoton känsla i låten, är det också så levande och sprakande.

I “How Long” sköljs vi över med distad röst mot den akustiska ljudbilden, vilket blir en fantastisk kontrast. Från versens underliga, vemodiga underton till den starka refrängen blir ett lyft som höjer låten till skyarna. Har jag hört låten i en film? Det skulle jag kunna ha gjort, för “How Long” känns som ett självklart soundtrack.

Jag slås direkt över att jag måste se denna duo live någon gång, när de tre inspelade livesessionerna av “Grave”, “Walk” och “Roads” börjar ljuda ur mina högtalare. Men faktum är att det känns så nära och intimt så att det känns som att jag faktiskt sitter i lokalen framför duon. Någonting som också är viktigt för mig personligen är att musik jag tycker om ska vara en bra liveakt. Här finns det inga tvivel om att POOLS är en makalöst bra liveakt. Jag lyssnar nästan hellre på liveinspelningarna än på studioversionerna av låtarna, efter att jag hört detta.

Det ligger en mystik över bandet som får en att dras in i deras värld direkt. Känslan är så stark i varje låt, i soundet och arrangemanget, i varje sjungen textrad, och det tar över alla sinnen i kroppen.

Skribent: Emelie Johansson