Idag släpper producenten och låtskrivaren Chamoon (Barbara Chamoun) sitt efterlängtade debutalbum “Mother”. Musikern har varit aktiv på flera sätt inom musikbranschen som ljuddesigner, producent och låtskrivare, samtidigt som hon de senaste 5 åren har drivit den kvinno-transseparatistiska studion Oda Studios i Stockholm. Hon har även varit frontfigur i SVTs musikdokumentär ”Wild Dogs” tillsammans med Robyn och Jenny Wilson. 

Chamoon’s konceptalbum bjuder oss idag på 8 stycken personliga låtar som tillsammans kombinerar känslor som ilska, sorg och hopp med lekfullhet, vemod och stora ljudlandskap. Efter att ha läst artistens presentation av albumet blev jag otroligt nyfiken på detta sound och det blev jag med all rätt. Jag kan med handen på hjärtat säga att det här mina vänner, det är magiskt. 

Albumet inleds med titellåten ”Mother” som handlar om att vi alla ibland, var vi än befinner oss i livet, kan behöva en moderlig hand på axeln som ger oss lugn. Den där känslan av att allt kommer att lösa sig till slut. När detta starka och välbehövliga budskap kompletteras med välgjord och vacker musik som präglas av fågelkvitter, regndroppar och stort ljudlandskap är resultatet rent av hårresande. 

Chamoon’s sångröst är sagolik och det märks att hon använt studion som sin lekplats och experimenterat med ljud, effekter och elektroniska detaljer för att skapa ett dynamiskt och överraskande album. I låten ”Body In Between” är det mycket som händer med både rytmer, bastoner och glimrande synthar. Detta blir en klockren kontrast till exempelvis albumet sista track, ”Vent frais”, som ger oss massor av sång-lager och sakral stämning. Samtliga låtar på albumet har det den gemensamma nämnaren ”stort ljudlandskap” med tydliga panoreringar av de olika ljuden, vilket gör att det känns som att vi blir bjudna på en hel orkesterkonsert. 

Det genomgående lyrik-temat för album är relationen till mamma. Inte bara sin egen, utan även ordet mamma och vad det innebär i olika sammanhang och meningar. I det sjätte spåret grubblar artisten exempelvis om huruvida hon själv någonsin kommer känna sig redo för mammarollen och allt vad det innebär. Jag, som ung kvinna, kan definitivt ta till mig starkt och relatera till lyriken på ett sätt som jag inte är van vid. Det här är starkt på så många vis. Jag önskar därför att våra Tinsel-läsare lyssnar på albumet, från första till sista låt, och lägger extra koncentration vid texten. Ett sånt här konstverk möter vi inte varje dag. 

Foto: Manne Wahlström

Skribent: Fia Skärblom