I fredags, den 5/11, släppte everBear sin otroligt vackra och fängslande EP ”The Secret Life Of Trees” som gått varm hos Tinsel Redaktionen under helgen. Artisten everBear heter egentligen Mathias Baadsgaard och släpper sin EP genom det danska skivbolaget Stille Støj.  

Jag skrev om everBears singeldebut ”End Of The Line” tidigt i september  och var redan då helt golvad av den musik jag bjöds på. Jag har sedan dess gått på nålar i väntan mer, och det har jag äntligen fått. Jag vågar nog säga att ”The Secret Life Of Trees” tar sig upp i toppen av årets bästa musikreleaser. 

EPn inleds med den tidigare släppta singeln ”End Of The Line” vilket satte ribban för mina personliga förväntningar. Jag väljer att citera mig själv från tidigare recension; ”End Of The Line” är ett bra exempel på just det där. Att med sparsamt arrangemang, smygande toner, en dov men lekande gitarr och artistens tydliga sång, lyckas förmedla väldigt starka känslor med enkla medel.” Att börja med en sådan låt är smart, då den har allt för att fängsla sin lyssnare och skapa behovet av ”mer”. 

Och mer får vi. Det är en riktigt snygg debut-EP som känns typiskt everBear, vilket är något komiskt då det faktiskt är just en debutant vi pratar om. Men han har på något vis lyckats hitta sitt sound så pass tydligt att det helt enkelt känns självklart. Musiken präglas av lekande elgitarrer, märkbara rytmer, ett överraskande munspel och djupa ljudlandskap som gör de mest avskalade låtarna komplexa och fylliga. Det som fastnar i mina öron alldeles extra är den reverb-effekt som använts i produktionen samt de små knaster och glidningar från gitarren som fått vara kvar. Spåret som kommit att bli min favoritlåt på EPn är titelspåret ”The Secret Life Of Trees”, då den introduceras av ett munspel som är sagolikt. Låten som följer, ”Shadow of a Good Winter“, har otroligt vackra toner som ligger som en matta i bakgrunden, och skapar dynamiska effekter med sin ökade uppmärksamhet. 

EPn avslutas med ”It Starts With a Feeling”, vilket tar oss ifrån det avskalade, råa och bräckliga lite grann. Låten har distade gitarrer, pampiga rytmer och blåsinstrument som tillsammans skapar en stor ljudbild och ger mig både indierock känsla ala The Killers och Nada Surf, men samtidigt en touch av folk/country i Jayhawksstil. En minst sagt exalterande kombination! Lyssna ett par gånger så kommer ni förstå precis. 

Vi rekommenderar er STARKT att lyssna på denna fullkomligt gudomliga EPn som everBear levererat.

Skribent: Fia Skärblom