Idag gör den Stockholmsbaserade artisten och låtskrivaren GERD en otroligt stark debut, med singeln “Lies For a Liar”, strax efter att hon signat med skivbolaget Today Is Vintage som både låtskrivare och artist.

Att Elin Lundgren, som är namnet bakom GERD, har växt upp i en musikalisk miljö och med musik som Kate Bush, Queen och ABBA, teater och körsång samt studerat musik i både Sverige och England, är det ingen tvekan om när man hör hennes debutsingel. “Lies For a Liar” är som en hel musikal i sig själv men gränsar samtidigt till modern pop, och man får ett varmt välkomnande in i hennes magiska musikaliska värld.

Arrangemanget är så otroligt dynamiskt och välgenomtänkt, och det bjuds på allt från stråkar, pampiga trummor, körer, piano, synthar, lugna partier och ösiga partier. Man kan fascineras bara av det, man skulle nöja sig, men ingenting slår Elins kraftfulla röst och hennes igenkänningsbara ID som är kronan på verket. Här har vi verkligen Sveriges svar på Kate Bush och inte minst Florence and the Machine.

“Lies For a Liar” är både kärleksfull, vemodig och nostalgisk. Man blir uppslukad vid första lyssningen och hinner gå igenom flera känslostadier, och vid flera lyssningar finner man de där små detaljerna. Det är överraskning på överraskning, extasen infinner sig i låtens sista klimax och jag vill bara höra mer.

Skribent: Emelie Johansson