Igår, torsdagen 7/10, släppte The School Book Depository sin nya singel, med tillhörande video, ”A Layman’s Guide to Postmodernism”. Videon är signerad Fredrik Solfors. 

Oftast när jag recenserar låtar med tillhörande video, så tar jag del av låten först och videon i efterhand. I detta fall blev jag bjuden på de båda samtidigt och fick därför ett mycket starkt första intryck. Det blev ett helhetsintryck av både musiken, det visuella och lyriken vilket lyfte min upplevelse. 

Musiken börjar något mystiskt med en avskalad, lekande gitarr som kompletteras av sparsamma, men väl utvalda ljusa toner. Samtidigt som musiken smyger på oss får vi upp bilden av en ensam man, sittandes i en fåtölj i ett annars tomt rum. Musiken och den smygande filmningen får oss att känna att vi får lyssna på mannens hemliga och mycket personliga tankar. Vi får blir en verklig del av uttrycket ”jag önskar jag kunde få vara en fluga på väggen”, då det är just det vi får lov att vara. 

Musiken växer konstant dynamiskt och kraftfullt med hjälp av mellotron-stråkar, piano och plock-gitarren som är med oss från start. Låtens olika musiklager bygger tillsammans en djup ljudbild med många musikaliska detaljer som spelar stor roll i sin enkelhet. Låten levereras med både ironi och humor, men lämnar oss även med ett intryck av sårbarhet och tyngd. Musikens rytmslag som blir tydliga längre in i låten kommer in helt perfekt och skapar ett riktigt pampigt avslut. 

Något jag inte vill ska gå obemärkt, och som faktiskt är ett av mina personliga element i låten, är sångrösten vi bjuds på. Otroligt behaglig, vacker och naken på samma gång och är enligt mig en sådan röst som gör sig utmärkt på ett album. Jag vill höra fler historier från denna röst och endast några minuter räcker inte för att göra mig helt nöjd. Jag vill helt enkelt ha mer, vilket nog är en av de bästa komplimangerna man kan få när det gäller musik. Eller har jag fel?

Fredrik Solfors har gestaltar lyrikens innehåll i flera scenarion som är fyllda med metaforer och symbolik. Alla färger, mönster och bilder får oss att känna något utomjordiskt, som att vi drömmer samtidigt som vi är helt uppslukade av känslor och sårbarhet. 

The School Book Depository levererar en riktigt vacker, stark och unik upplevelse idag.

Skribent: Fia Skärblom