Indiepopartisten Ess Bogale är tillbaka med ny musik på två år. Idag i form av singeln “We Know” som griper tag om både hjärta och själ.

Ess Bogale albumdebuterade under 2019 med “Jonik & Yassy”, och idag när nya singeln släpps efter en tids uppehåll, påbörjas hennes nya musikaliska fas. I “We Know” som är producerad tillsammans med Mikael Landén, har dom skapat ett vemodigt och skört popsound som klär Ess innerliga och sköra röst till perfektion.

Vid första lyssningen av “We Know” kunde jag föreställa mig den mest mulna och regniga dag utanför fönstret, men inne är det varmt och behagligt. Ungefär så känns låten, för den speglar vår vardag – det gråa och råa i den ärliga texten, och det varma och mjuka i soundet.

“We Know skrevs under en tid då jag förskönande vårt levnadssätt. En falsk acceptans inför de sidor vi triggade i varandra, samtidigt som jag verkligen kände att du accepterade mig för den jag var. Leva i nuet är fint till en viss grad men destruktivt i för stor utsträckning. Kanske var du mer van, kanske älskade jag det och dig men kanske var det inte bra för mig.”

Jag har saknat mer musik av det som Ess Bogale gör. Jag är besatt av det stora reverbdränkta soundet i refrängerna, den enkla men ack så effektiva produktion när man pratar om att krypa under skinnet och beröra, och den lätt distade och “burkiga” effekten på Ess röst. Jag gillar det raka, kompromisslösa akustiska arrangemanget med trummor som maler på från start till slut och de glittriga syntharna som inger känslan av hopp i låten.

Det kanske är min nordiska själ som dras extra mycket till sådan här typ av musik, där man känner att vardagen som pågår utanför men i sitt huvud kan allt samtidigt stå still av tankar-gestaltningen. Jag känner så mycket känslor av “We Know” och jag ser verkligen fram emot vad Ess kommer att bjuda på framöver.

Skribent: Emelie Johansson