Det Umeåbaserade alternativrockbandet Ur Tajgan följer idag upp vårens singel “Reign” med den minst lika psykedeliska och drömska singeln “Oktober” och välkomnar årets första riktiga höstmånad. Singeln släpps via DigiNorth.

Bandet fick stor uppmärksamhet från föregående singel “Reign”, både av musikbloggar, radiosnurr och stora spellisteplaceringar. Och det med all rätt, för det här är ett band som inte riktigt låter som något annat i modern tid och sticker ut i Sveriges musiklandskap.

I “Oktober” leker dom med alla dom där elementen som 70-tals psykedelisk rock är kännetecknad för, såsom wahwah-pedaler, orgel/melotroninslag, melodislingor i gitarren som känns typiskt för den tidsepoken, och det malande, hypnostiserande som genomsyrar hela låten. Det som också gör låten intressant är att de moderna inslagen kommer från shoegaze-inspirationer med stora reverb, effekter och ett stadigt, enformigt trumkomp.

Så låter det om man ska ta isär alla delar i låten. Men hur känns det då? Jävligt bra. Man sugs liksom in i deras värld de skapar med hjälp av låtarna, och som titeln tyder på är det faktiskt en rätt höstig låt. Jag tror jag skrev det om förra singeln, men då är det samma nu, att det känns som en lång bilfärd mitt i natten. Och det är ett vinnande koncept för att fånga min uppmärksamhet.

Det jag också gillar i “Oktober” är att den inte har den klassiska låtuppbyggnaden. Gitarrslingan, som för övrigt är genialiskt bra, droppar in från höger och vänster, det är dynamiskt genomtänkt för varje del och det händer alltid något intressant i ljudbilden.

Skribent: Emelie Johansson