Alternativpop/rock bandet Spunsugar släpper idag den 4-spåriga EPn “Things That I Confuse” som uppföljare till senaste singeln “Rodan” som släpptes tidigare i år och var det första smakprovet från EPn. Nu kommer en efterlängtad EP som släpps via Adrian Recordings.

Trion i Spunsugar består av vännerna Cordelia Moreau, Elin Ramstedt och Felix Sjöström som alla kommer från olika musikaliska och popkulturella bakgrunder. Och det är nog just det som gör bandet till något alldeles extra. Tillsammans skapar dom ett nostalgiskt 80-tals sound som påminner om band som Joy Division och The Cure fast i modern tappning. Bandet har dessutom nyligen kommit hem från en spelning i Berlin, där jag direkt kan tänka mig att den tyska publiken älskar dom.

Det ska nämnas att jag har haft ett öga på Spunsugar under en ganska lång tid, men med denna EP fångade dom min uppmärksamhet till hundra procent, precis som jag vill känna. Jag har inte hört något band som låter såhär, och jag är såld. Varenda låt på “Things That I Confuse” har sitt egna uttryck samtidigt som det finns en tydlig röd tråd. Inledande “Rodan” som nyligen släpptes som singel är ett riktigt popsnöre med trummaskin och snygga synthslingor, som tagen direkt från 80-talet. Det är ett otroligt vemod över låten, som skulle kunna vara ett soundtrack till en film.

I “Hatchet” snuddar bandet på ett synthpopigare shoegaze-inspirerat sound med råa gitarrer och instrumentala partier. Det här är en riktig fartfylld dansdänga framför nattklubbsscenen och min favoritlåt på EPn som jag lätt kan sätta på repeat ett antal gånger. Samma tema hör vi i “Pink and Red” där den hetsiga trummaskinen går varm och gitarrmattorna som fyller hela rummet och jag älskar det malande, repetitiva. Jag slungas tillbaka till ett årtionde jag inte ens var född, men med Spunsugars musik är det som att uppleva det i modern tid.

Titelspåret “Things That I Confuse” är aningen popigare och med en refräng med stora stämmor får jag en euforisk frihetskänsla. De skapar en ljudbild som både är fjäderlätt och blytung.

“Things That I Confuse” är en EP av otroligt hög kvalité, internationellt klingande och unika ljudbilder och arrangemang som noga vävts samman till en dynamisk helhet. Vi älskar det.

Skribent: Emelie Johansson