Alternativrockbandet Another Cool Spring släpper idag, efter endast två singlar släppta, sitt debutalbum “ACS” och visar direkt vart skåpet ska stå inom rockvärlden. Här blandas experimentella inslag med synthar i den råa, bitvis industriella, moderna 2000-talsrocken.

Jag hörde Another Cool Spring för första gången vid deras debutsingel “The Old News” som släpptes tidigare i år, och redan då hade dom min fulla uppmärksamhet på deras musik. Jag hade saknat ett band som detta i dagens musikklimat, och när jag sedan fick förhandslyssna på debutalbumet så fanns det ingen tvekan om att bandet fortsatte leva upp till mina rätt höga förväntningar på dom.

“ACS” inleds knivskarpt med den släpande och tunga “Hater” som präglas av stora synthar som snyggt glider genom hela låten, delaydränkt gitarrsolo och sångaren Oskar Bosås starka sånginsats. Redan nu höjer jag volymen en aning, för det här är löjligt bra. Plattans andra spår är just debutsingeln “The Old News” som är renodlad, rå, modern rock som bjuder både på ett dynamiskt arrangemang och industriellt klingande gitarrsolon. Den här låten är som om Arctic Monkeys tidigare material fick barn med Queens of the Stone Age.

“Someone” är hundra procent maxad från start till slut, inget krut är det lönt att spara på och allt jag kan tänka på är att stå svettig framför en scen och absorbera allt som försiggår. Under “Interlude” får vi en chans att smälta det vi hört hittills, och i nästkommande “Lies” bjuds vi på ett mer laid-back, grooveigare inslag där trummor och bas är det dominanta, som snyggt bryts av med refrängens pampighet och euforiska stämning, som vi vid detta lag är vana att höra bandet.

Jag gillar hur bandet har tänkt kring att faktiskt lyssna på ett album från start till slut, när “Lies” övergår i “Coda”, som ett svävande outro till föregående låt. Det var längesen jag lyssnade på ett album från de senaste åren där de faktiskt gör så här.

Bandets andra singel, “Friends”, som avslutar plattan, går ett steg mot det popigare hållet och vi blir återigen överraskade över kvartettens musikaliska mångsidighet. Här blandas även glittriga synthar och stora ljudlandskap med akustiska inslag och ett lugnare tempo. “Friends” är som en hel berättelse i sig och jag hinner gå igenom flera känslostadier innan låten på sina dryga 5 minuter är slut. Det vemodiga avslutet i låten är som gjort för en sista låt på en konsert, ett sådant där sing-along anthem.

Another Cool Springs debutalbum är något jag genuint är otroligt glad över att jag har upptäckt, och jag hoppas innerligt att fler hittar detta nya band. Jag är upprymd, nostalgisk och mållös. Med “ACS” tar dom stadigt fäste och sikte på Sveriges, och kanske även den internationella rockscenen. Glöm inte var ni läste det först!

Skribent: Emelie Johansson