Idag gör glittrande duon Sault x Beatrice Burnt comeback med singeln ”Paper Planes”. Duon består av låtskrivarna och producenterna Cajsa Wallin och Emelie Johansson, som släppte sin första singel ”Milk & Honey” 2019 efter en tids skapande tillsammans. 

För mig blir detta en speciell recension att skriva, då en av skaparna till ”Paper Planes” råkar vara min kära kollega här på magasinet. Därför är det lätt att bli partisk, men så fort jag hörde “Paper Planes” så visste jag att det inte var en risk. Jag behöver definitivt inte vara partisk för att inse hur otroligt bra och välgjort det här är. Och jag tror definitivt ni kommer förstå vad jag menar när ni öser på låten i lurarna.

Singeln är ett resultat av två otroligt kreativa, musikaliska och färgstarka själar som slagit sina färdigheter ihop och skapat något eget. När jag hör ”Paper Planes” påminns jag inte om något annat, vilket jag idag kan se som ovanligt. Kombinationen av synthar, pampiga ljudlanskap, melodier som fastnar och genreöverskridande toner blir magiskt. Sången skiftar mellan klara, starka toner och nästan prat-sång som stärker lyriken. Ett genomgående signum för låten är att det märks att det är två skickliga producenter som varit i farten, då lager, effekter och dynamik höjer musiken till nya nivåer. 

Musiken ger oss klara, skimrande bilder av rymdens alla färger, ljus och glitter. Vi får känslan av oändlighet då det dyker upp överraskande detaljer från början till slut, och intresset för var musiken ska ta oss försvinner aldrig. När låtar som ”Paper Planes” dyker upp blir jag inspirerad, då det visar att det fortfarande finns mycket för oss att upptäcka och utforska när det gäller musik. Allt är inte redan skapat. Är inte det riktigt häftigt? 

Efter duons tidigare singelsläpp “Milk & Honey” släppte de även en intim och stark musikvideo, vilket även sker vid detta musiksläpp. Inom kort kommer duon släppa en egengjord video till “Paper Planes” som de själva beskriver som “en stop-motion video där historien gestaltas i en färgsprakande resa ut i yttre rymden”, vilket passande nog matchar den tydliga bild jag får av att endast lyssna på singeln. Håll ögonen öppna för denna kommande video! 

Jag rekommenderar er SKARPT att lyssna intensivt och uppmärksamt på ”Paper Planes” idag. Det är definitivt en låt av hög kreativ kvalitet som kommer få varje musikälskare att stanna upp och imponeras.

Foto: Amanda Stenkvist

Skribent: Fia Skärblom