Fredagen den 20/8 släppte Bonander sitt efterlängtade album ”Things We Don’t Talk About” efter en lång och kreativ skapandeprocess. Albumet släpptes på Icons Creating Evil Art, och för att fira albumsläppet så hade hon även en hyllad releasespelning på Scalateaterns källarscen i Stockholm samma kväll.

Jag hade äran att recensera singeln ”Gone In The Wind” som hon släppte tidigare i år, och sedan dess har jag varit otroligt spänd och exalterad på att få höra hennes album. ”Gone In The Wind” tog sig direkt upp på min lista för årets bästa låtar, och jag är redan beredd att låta hela albumet leta sig upp dit. 

”Gone In The Wind” är fortfarande min stora favorit, men jag har definitivt låtit mina öron fastna för fler. ”Backseat” tog tag ordentligt med sina stråkar och pampiga orkesterinstrument. Bonanders sårbara sångröst blir till ren sammet tillsammans med musikarrangemanget, och blandningen av engelska och svenska i lyriken griper tar lite extra. ”Slumber Love” ger mig riktiga Kate Bush-vibes samtidigt som den flörtar med elektroniska inslag och röstpålägg. Ljudbilden är pampig med rytmer som påminner om tunga hjärtslag. Det blir väldigt vackert och filmiskt.

Albumet avslutas med ”Ode” som är starkt buren av ett fantastiskt pianospel och Bonanders röst. Det blir ett fängslande avslut, med en nästan sakral stämning. Hennes ljusa stämma och pianots desperata och letande toner skapar tillsammans något teatraliskt och tungt, även om arrangemanget är stilrent avskalat.

Albumet bjuder oss på 12 välgjorda låtar som går helt i hand med Bonanders unikhet, trots att alla tolv spår är helt olika varandra. Jag har svårt att finna orden för att på något sätt sammanfatta albumet, men det första ordet som kommer upp är ”konst”. Bonanders musik är solklart målande och blir så mycket större än ”bara musiken”. Vi får en hel föreställning bara genom att lyssna och det är en magisk upplevelse.

Om ni inte redan har gjort det är det dags att dra på lurarna och lyssna på ”Things We Don’t Talk About” från början till slut. Det är ett konstverk ni inte vill missa.