Danska lo-fi trion Arbirk släpper idag den experimentella singeln “Dawn”, som är tagen från bandets fjärde kommande album som släpps i november. En singel som enligt dom själva är inspirerad av David Bowie och Thom Yorke. “Dawn” släpps via Celebration Records.

Jag fastnade för “Dawn” direkt vid första lyssningen. Kanske för att jag själv är ett fan av både David Bowie och Radiohead, men också för att singeln absolut inte låter som något annat jag hört, på väldigt, väldigt länge. På riktigt.

Inledningsvis är det en tung, distad synth som står både för rytmik och harmonier på sångarens Rasmus Arbirk mjuka stämma. Och när den disharmoniska trummaskinen som bara skriker Radiohead kommer in, i sin oväntade rytmik, hajar jag till för andra gången. Det skaver lite, det är svårt att ibland hitta pulsen, men det här är så otroligt coolt och musikaliskt komplext. Nu börjar jag förstå vad låten har att erbjuda. Man bjuds ständigt på oväntade inslag – disharmoniska synthslingor, gitarrslingor, lugna partier som blandas upp med den råa synthen som vi hörde i introt, och det enda som ligger stadigt är Rasmus sång. Allt annat är svävande och oförutsägbart. Och visst gillar man när musik är oförutsägbar?

Refrängens upprepande textslinga är otrolig snygg och här känner man att man landar lite. Rasmus berättar om hur just den här textraden har flera olika betydelser för honom:

It can allude directly to the person it was originally written for. But it has also taken on the meaning that darkness is not so bad a place to be because the light will shine again, but also in the sense that one does not necessarily have to hide pain, hopelessness and powerlessness, one can also choose to accept it, learn to be in it and then you can fully embrace joy and happiness when they return.

“Dawn” är mörk, rå och tung, samtidigt som det är lättsamt och en lekfullhet i melodierna och harmoniken. Det blir en balans som är väldigt angenäm och intresseväckande. När jag lyssnar på låten sitter jag med spetsade öron från start till slut. Arbirk har gjort en perfekt mix av experimentellt och renodlad pop i sin senaste singel.

Foto: Daniel Buchwald