Vad är det som låter som en dejtingprofil, vart kom inspirationen till namnet bakom kommande plattan “Baby” ifrån och vad är det som måste kännas som ett känsloutbrott? Det omtalade Umeåbaserade skrammel-indiepop bandet Duschpalatset hade nyligen sin första spelning på Nomad i Stockholm på över ett år, och vi passade på att träffa det albumaktuella bandet för ett samtal timmarna innan spelningen.

Det är en varm julikväll och publiken börjar ramla in sakta men säkert på den omåttligt mysiga innergården mitt i stan, där Nomad har en av stans mysigaste spelställen. Sommarspelningarna på Nomad är i full gång, och Duschpalatset som sålt slut konserten får den sittande konsertpubliken att gunga. Att bandet i kör berättade för mig att “Sömnpiller” är den låt som får igång publiken lite extra när dom fick frågan, fick jag bekräftat när dom rev av låten senare på spelningen.

Det är ett peppat band jag träffar, som är mer spelsugna än någonsin, och de bjuder på härliga anekdoter, en liten inblick i deras skapandeprocess och hur de producerar låtarna tillsammans med kända namn i musikbranschen. Vi får också en liten hint om bandets höst och vår, med spelningar, förbandsturné och ny musik.


Ni är aktuella med ert kommande andra album, ”Baby”, som släpps i höst. Berätta lite vad lyssnaren kan vänta sig utav det?

Caroline: Jättebra nya låtar!

Viktor: Det känns lite som ”the album”, för oss. Det vi har gjort förut har varit väldigt mycket att det blev, men nu är det mycket mer genomtänkt.

Alva: Vi har haft så många låtar och så är det som att vi inte haft tillfälle att spela in dom. Så även om det är ett nytt album, så är många av låtarna gamla. Så det är mycket låtar som vi skrev i samma tid som förra albumet.

Caroline: Vi har haft att göra med väldigt många olika extremt duktiga personer med det här albumet. Och det har väl också satt sin prägel på alla låtar. Det är mycket mjukt och mycket hårt.

Alva: Alla låtar kommer definitivt inte vara ”den här låter som den här låten”. De är producerade med olika producenter.

Viktor: Det är första gången vi har kunnat välja bort låtar. Vi har haft så många fler, och så har vi smalnat av, och kunna tänka till. Man kan förvänta sig en komplett och genomtänkt produkt med en röd tråd.

Nike: Vi är skitnöjda och det känns som att nu äntligen får vi släppa det. Att folk ska få höra det känns helt otroligt. För det har också varit long time in the making. Förra albumet var också extremt länge, så det känns nästan inte på riktigt, att snart kommer folk få höra vad vi suttit och jobbat med alla dessa månader.

Viktor: Vi släppte förra plattan i maj 2019 och sedan gick vi in och började spela in för den nya plattan i augusti 2019. Så vi har hållit på med den i två år. Det var så mycket som drogs ut under förra plattan också, vi hade så mycket som vi ville göra men som vi inte kunde, men så fort den första plattan var färdig så kunde vi fortsätta med de nya låtarna, som hade fått stå tillbaka så länge. När vi började spela in musik så hade vi spelat live som band i tre månader, vi var helt färska och lärde oss jättemycket. Så när första skivan kom ut så kunde vi börja göra saker på riktigt.

Går albumet i samma anda som era tidigare släpp, eller kommer vi få höra ett nytt sound, något ni experimenterat med, eller liknande?

Nike: Nya samarbeten är det ju.

Alva: Två producenter som vi har jobbat med innan jobbar vi med på den nya plattan också.

Viktor: Lovina Isaksson från Dolores Haze och Henrik Oja, som jobbat mycket med Säkert! bland annat, jobbar vi med nu. Det var mycket mer som att vi kunde göra ett helgjutet popsound. En låt är mer kanske åt drömpop, lite shoegaze-aktigt, och andra låtar som är mer tydlig pop.

Caroline: Vi har en bossanova-låt, som är ute som singel.

Viktor: Ibland har det varit svårt att välja singlar, någonting som skulle kunna representera plattan. Det har varit lite spetigt på det sättet, att det finns egentligen ingen låt som tydligt kan sammanfatta alla andra låtar.

Nike: Samtidigt känns det väldigt mycket Duschpalatset. Det är ju verkligen oavsett vilka vi spelat in med eller vilka som har hjälpt oss nå fram, så är ändå alla låtar ganska mycket vi.

Caroline: Vi har verkligen varit och petat extremt mycket i låtarna.

Allt är som en mash-up av allas idéer.

Hur har arbetet bakom albumet varit och gått till?

Viktor: Vi har jobbat fram låtar i replokalen som vi sedan har kunnat välja, att denna låten vill vi göra med den här personen, och en annan låt med en annan producent. Vi har haft ett stall av producenter som vi jobbat med. Vi började jobba med Per Viksten och Lovina Isaksson ungefär samtidigt, och då valde vi vilken låt som skulle passa vilken producent. Och sedan har det varit den grejen, vi har haft en palett, att den här låten kan få sin rätt där.

Alva: Vi brukar aldrig ha demos innan, som andra band brukar ha, men samtidigt gör ju det också att det blir ett väldigt stort samarbete med producenten också, för att dom är inne och testar i låten. Det blir som ett samarbete från start och det är så vi vill att musik ska vara. Det är inte bara en person i bandet som tänkt ut hur allt ska låta och så blir det så, utan allt är som en mash-up av allas idéer.

Viktor: Vi återkommer ständigt till dom vi jobbar med, vi litar på dom. Vi kommer inte med en färdig produkt, eftersom vi är så vana med att man måste kompromissa och samarbeta. Det skulle vara konstigt om vi inte gjorde det med någon som faktiskt kan det här med inspelning och kan komposition på ett annat sätt. Ibland kan det vara lite störande när man först känner en producent, så kan den säga ”det är ni som är bandet”, och då måste man säga ”säg vad du tycker”.

Nike: Dom låtarna som vi har spelat in när det har varit pandemi, är annorlunda på så sätt att tidigare av det vi spelat in har vi spelat live jättemånga gånger, och spelat olika versioner av låten live olika kvällar, och då testat oss fram till vilken version som varit bäst. Samtidigt som vi då spelat låten live har den förändrats och nått fram till något slutresultat. Medan nu har ju den möjligheten inte funnits, så nu har vi helt själva behövt säga vad vi tycker är bra och utan att få feedback från publiken. Då får vi testa dom i skarpt läge. Det har varit kul, men också ganska svårt. Vi har saknat lite att få testa låtar på det sättet, att få veta det innan man går in i studion kan vara ganska skönt.

Ni släppte tre singlar under 2020, kommer något singelsläpp inför albumet?

Caroline: Det har vi planerat, två singlar.

Viktor: Jag vågar egentligen inte säga så mycket, för det känns som det kan ändra sig. Vi är i det här dilemmat, är den här representativ, ger vi fel bild, kan vi tänka ibland.

Livespelningarna har varit som en del i skapandeprocessen.

Hur går skapandeprocessen till när ni skriver musik i bandet? Gör ni allt tillsammans eller har ni olika roller?

Nike: Oftast brukar det vara att någon kommer med en idé, ett skelett. En melodi, text och ackord. Och sedan tänker vi tillsammans om vi ska göra något av det.

Viktor: Sen måste man testa det flera gånger, och sedan långsamt justerar vi det som behövs.

Alva: Vi testar det i replokalen, tänker lite hemma, och så tar man med det till repet. Mycket snack i Facebook-chatten. Ibland har vi bara haft verser, och då blir det bara verser, ingen refräng.

Nike: Jag upplever, som jag sa tidigare, att livespelningarna har varit som en del i skapandeprocessen, och det har verkligen förändrat saker när vi har spelat det live. Då känner man om det är något som inte funkar, och går tillbaka till ritbordet.

Alva: Något som har varit svårt med pandemin, är att innan så har vi känt att det hade varit kul att få låten klar tills vi ska spela live, men nu har det inte varit något typ av deadline att få klart det nya, det känns som man aldrig gör något beslut.

Det planeras en klubbturné i höst, och idag spelar ni på ett slutsålt Nomad i Stockholm. Hur mycket har ni sett fram emot att äntligen få spela live igen?

Alla: Jättemycket!

Caroline: Det är en sådan stor grej man gör annars, och nu är det som att det har helt försvunnit från ens liv.

Nike: Det är ju också en så extremt stor anledning till varför vi håller på. Träffas i repan, har trevligt, och sedan spela tillsammans. Så det känns superroligt, jag hoppas att det kan få komma igång lite nu.

Viktor: Det har varit lite som, tänk om det inte känns kul. Det var ganska längesen nu, och tänkt om det har varit mycket som man glömt, som om allt har förändrats. Men jag känner nu att det inte är så. När vi gjorde soundcheck och kommit in i det igen, så kommer det tillbaka till en. Vi har spelat väldigt mycket i perioder, och då tänker man inte så mycket på det. Men nu är det som att man tänker på att andas, det blir konstgjort. Det känns jätteskönt att göra det precis nu, det är en tacksam tid. Folk är svältfödda på spelningar, och vi är också jättepeppade, så det är en bra matchning att få till det nu. Jag trodde inte att vi skulle sälja slut ikväll efter att inte ha spelat på så länge.

Alva: Och att vi inte bor här heller, eller jag bor här, men inte de andra. Vi är inte ett Stockholmsband.

Den måste liksom komma som ett känsloutbrott.

Kommer det bjudas på någon ny låt från det kommande albumet på kvällens spelning?

Caroline: Ja, många nya låtar, faktiskt.

Alva: Det är många nya låtar från plattan, men dom har vi spelat lite förut, men det är en som vi inte spelat live förut.

Viktor: Precis, det är en vi ska premiärspela från nya plattan ikväll, som heter ”Nu skiter jag i dig”, som är väldigt rolig. Den har ändå funnits i 1,5 år. Vi spelade in den i höstas och allt satt då, och låter bra på inspelningen. Så vi känner att den måste komma ut, så det ska bli jättekul att få spela den.

Vilken låt vet ni med er är den som verkligen drar igång publiken på en konsert?

Alla: Sömnpiller.

Alva: Det blir alltid allsång på den. Den är rätt enkel att sjunga med i, för att vi upprepar samma i refrängen.

Nike: Problemet är att jag är för svag i armarna, så vi måste alltid spela den sist. Så efter det, då är jag körd. Men det är en bra låt att dra igång publiken med så dom är riktigt taggade.

Viktor: Vi gillar den ju egentligen inte så mycket, när vi repar så är den alltid sist på repet. Men så är det ändå kul att spela den, för att vi vill att den ska vara så fort som möjligt och vara så larmig som möjligt. Den måste liksom komma som ett känsloutbrott. Men sen så tycker jag att ”Ford Festiva” är en låt som är så jävla rolig. Vi upptäckte att vi inte har spelat den live sedan den kom, under 2020, förutom på en livestream på Låt Live Leva. Det är verkligen en sådan låt jag alltid blir glad av att spela i replokalen.

När vi spelade så klättrade folk på varandra, folk hängde i taket, det var helt otroligt.

Har ni något speciellt minne från en spelning ni haft, som gjort kvällen extra minnesvärd?

Caroline: När vi spelade live i ett vardagsrum i Umeå.

Viktor: Förut fanns det ett kollektiv i en villa, som brukade ha spelningar där ibland. Vi spelade en väldigt varm juninatt där sommaren 2019, och det var perfekt väder, under Brännbollsyran i Umeå. Då är det alltid karnevalstämning över hela stan, lite laglöst liksom. Jag minns att jag hörde Future spela på festivalområdet, och så gick i det här huset, och jag kom inte fram tills scenen för det var så himla trångt. Och när vi spelade så klättrade folk på varandra, folk hängde i taket, det var helt otroligt. Och när vi spelade vår sista låt, så, jag önskar jag skämtade, det var som att vi rev huset på riktigt. Det finns på video hur taklampan gungade, det var en otrolig känsla. Jag brukar alltid ducka efter giget, gå iväg. Men jag kunde inte ta mig ut, det var så mycket människor.

Nike: Även i Wilhelmina, på  Midnight Light Festival. Vi har varit där varje år och sett till att på något sätt nässla oss in på festivalen, vi vill bara vara en del av det.

Hur skulle ni beskriva er som band med tre ord?

Caroline: Genuint…

Viktor: Söta.

Nike: Gulliga, dumma…

Viktor: Barn. Plattan heter ”Baby” för att man är en baby, alltså inte ”åh älskling”, utan man är en baby.

Alva: Vi skämtade så mycket när vi bestämde det albumnamnet, det var som att vi använde det ordet för att det var sommarens nyord.

Viktor: Nej men jag skulle verkligen säga att vi är.. säg några ord. Gulliga, tycker jag att vi är.

Nike: Jag tycker också att vi är gulliga, snälla och baby.

Nike: Snälla kanske var för mjukt.

Alva: Vi kanske skulle säga något coolt också.

Nike: Lite spontana?

Alla: Haha nej, det låter som en dejtingprofil!

Alva: lite hårda, lite gulliga. Det här var svårt…

Viktor: Liten men tuff.

Nike: Ja, liten men tuff blir bra, det är tre ord.

Vad väntas för framtidsplaner efter albumsläpp och fler spelningar?

Alva: Vi ska turnera med Wannadies, vilket ska bli jättekul. Vi är deras förband.

Viktor: Det blir till våren.

Alva: Det har varit planen länge, det har blivit uppskjutet hela tiden, men nu är april 2022 planen.

Viktor: Sen ska vi spela, så fort plattan kommer. Det är fortfarande lite frågetecken kring releasedatumet, för att det är något tryckeri som dragit ut på tiden.

Nike: Vi vill bara fortsätta, fortsätta spela och göra nya låtar. Spela in nytt. Vi är inte främmande för att spela in mer.

Alva: Vi är impulsiva, det är svårt att säga.


Foto: Emelie Johansson