Alternativrockbandet Day Felice med skådespelaren David Lindström i spetsen släpper idag den 14/5 sin andra fullängdare “Ashes” och bjuder på en häpnadsväckande lyssningsupplevelse.

Efter att ha släppt flertalet singlar under slutet av 2020 och början på 2021 så sammanställs allt nu till den 12-spåriga “Ashes”. Hela albumet är så musikaliskt genialiskt, lekfullt, experimentellt, teatraliskt och arenarockigt. Det är stundvis tunga gitarrer, stilfulla pianopartier och melodier som kan ljuda ut ur vilken arena som helst. Tänk dig att du mixar Coldplay, Muse, lite Queen och Sunrise Avenue. Ni förstår ju själva att det är ett mäktigt album.

Och det är det direkt från start. “Without Reason” som inleder plattan är nästan som hämtad ur en musikal och likaså “Are We Ever”, men som är mer åt det popigare stuket med stråkinslag, och redan nu förstår man vilken bredd vi kommer få.

Några låtar in så blir det mer och mer mystik och snäppet tyngre. En av låtarna som sticker ut något från den stora och episka ljudbilden är “Small Steps” som vaggar in en i en otroligt vacker ballad, som övergår i ett kort piano interlude som sedan bygger upp till min favorit – “Staying Quiet”. Här gör sig arenarocken påmind och jag kan lyssna på den på repeat ungefär hur många gånger som helst. Varje stycke i låten är så snyggt utfört med dynamiken som går från gitarr-riffs till nästan viskande sång.

Titelspåret “Ashes” är ett magiskt vackert pianostycke som skulle kunna vara ett soundtrack till vilken dramafilm som helst. Här försvinner man bort för några minuter och drunknar i ett moln av ljuvliga melodier och harmonier. Från “Ashes” vävs den melankoliska “Stardust” in och återgår till den storslagna ljudbilden.

Varje låt albumet igenom är som sin egen berättelse där det ryms så mycket, men samtidigt är helheten som ett konceptalbum som bör lyssnas från start till slut. Ord räcker inte riktigt till för ett sånt här mästerligt musikaliskt utfört album. Allt kan sammanfattas som överväldigande.

Foto: Tanja Berkö