Idag den 14/5 följer den svenska duon POOLS upp singlarna ”Walk” och ”Looking For Trouble” med att släppa sitt debutalbum ”You & Us”. Duon består av multi-instrumentalisten Fredrik Forell och huvud-vokalist Arvid Hällagård och albumet släpps via Something Beautiful Recordings. 

Duon har själva beskrivit albumet som en kombination av americana, folk och gospel då de ville skapa något som sticker ut. Och jag kan inte annat än att hålla med. Trots att jag hör tydliga referenser från både genrer och framgångsrika musiker får jag ändå intrycket av något nytt, eget och genuint. 

Hur ska man börja beskriva detta album? Det första ordet som kommer upp i mitt huvud är MÄKTIGT. Det här är ett otroligt mäktigt album där varje låt hade passat in i vilket storfilm som helst. Det är målande musik som skapar tydliga bilder i huvudet och får oss att föreställa våra egna liv i filmscener.  

Min favoritlåt från albumet är den första, inledande låten ”Grave”. Det är exakt såhär man ska inleda ett album. Intresset väcks direkt och skapar en känsla av att ”jag vill ha mer och det är NU” då låten greppar tag med sin genre-mix, stora och mäktiga (återigen) ljudbild och tunga instrumentarrangemang. De kraftiga rytmerna fungerar som en ”call and respons”-effekt mot den sakrala sången och resultatet blir otroligt vackert och starkt. 

Det finns mycket att säga om detta album, men jag rekommenderar er starkt att lyssna själva från början till slut. Varje låt har en självklar plats och bidrar till en komplett musikupplevelse. Jag är djupt imponerad av vad POOLS har skapat och det var längesen jag hörde något i denna stil. En mycket kreativ samling av känslor och tankar över fantastiska ljud-landskap, sammanfattar albumet rätt väl tycker jag.