Det är torsdagen den 29/4 och jag beger mig till Malmö för att möta upp den kritikerrosade duon wy, som består av Ebba och Michel Gustafsson Ågren, i sin hemstad. Jag har blivit inbjuden till deras replokal som ligger något gömt på Idunsgatan och jag blir överraskad av det kreativa utrymme jag möts av när vi kommer in. En källarlokal som utvecklats till en miljö för skapande, där wy har sitt krypin. Duon slår sig ner i den gröna soffan som står i ena hörnet och jag ansluter på en stol framför dem. Nu är det dags att dyka in i deras musikvärd och höra allt om deras kommande album ”Marriage”


Jag börjar med att ställa en så enkel fråga som ”vilka är ni?”

-Vi började göra låtar tillsammans 2016 och släppte därefter vår första singel. Vi hade spelat i mycket band under gymnasiet, men insåg att det blev bäst när det bara var vi två som fick skriva och spela ihop. Så vi gjorde en EP samma år som vi gjorde helt själva hemma, och sedan kom första albumet rätt snabbt efter. Efter det har vi släppt andra albumet “Softie” 2019 – berättar Ebba. 

Det framkommer tydligt att deras skapande sker mycket i hemmet, endast mellan de två och hur de kompletterar varandra. Michel träder fram i musikskapandet mer och Ebba har sin styrka i text, sång och melodi. Jag frågar även om de tror att det faktum att duon är ett gift par har påverkat detta album mer än tidigare låtsläpp. 

Denna skivan är den första där vi känt att det som skivan säger är det vi gemensamt vill säga. De andra skivorna har mer blivit till av sig själv. Vi har varit mer specifika med denna skivan gällande hur det ska låta och vad vi vill få fram. Det är vi som berättar. Istället för att jag berättar ovanpå Michels ljudbild, säger Ebba 

Efter att jag berättat vilken min favoritlåt på plattan är, “Dream House”, så undrar jag nyfiket om de själva har någon favoritlåt från albumet.

– Jag kommer aldrig tröttna på “God’s Lamb”, eller jag kommer aldrig sluta vara stolt över den. Jag tycker inte att vi skulle ha tagit den åt något annat håll. Den känns självklar. Alltifrån tagning till tempo och till alla ljudval, den ska vara så, berättar Ebba. 

 – “Braid” skulle jag nog säga. Jag har svårt att tänka på alla låtar som “låtar”, utan tänker mer på gitarren i dem. I den låten är jag nöjd med hur jag skrivit gitarr som följer Ebbas röst bra, och det låter inte som något annat jag hört riktigt, säger Michel. 

I dessa tider är det härligt att prata om just live-musik, som vi inte fått höra på länge. Därför undrar jag vilket som är deras bästa live-minne.

-Vi har spelat på Landet i Stockholm några gånger. Där känns det verkligen som att vi är ett band. Det är så många som lyssnar på oss i Stockholm. Man har blivit stoppad på toan vid tillfälle, berättar Michel. Ebba håller med och berättar att det är en speciell känsla att alla som faktiskt är på spelningen är där för att lyssna på just deras musik. 

Eftersom detta är ert tredje studioalbum har ni hunnit experimentera en del. Men jag undrar om det finns någon genre eller musikaliska element som ni inte hunnit ”doppa fötterna i”, men som ni skulle vilja testa härnäst? 

-Gitarren jag skriver nu går mycket mer åt blues och country, vilket det inte gjort tidigare, berättar Michel. Ebba kompletterar och berättar att de nu börjat gilla lite mer ”krusiduller” efter att de släppt ”Softie” där de experimenterade mer. Nu har de lärt sig vilka ”krusiduller” som behövs och tillför något för deras musik, och vilka som sorteras bort. Om de skulle vilja inkludera någon genre mer härnäst är det pop då det var mer framträdande på ”Softie” än ”Marriage”, enligt Ebba. 

Jag skulle vilja be er sälja in Marriage till våra läsare genom att ni svarar på frågan; Varför ska de lyssna på Marriage?

-Om man har hört oss innan ska man lyssna på Marriage, för jag tror inte man förväntar sig denna skivan. Det finns mycket på den som vi inte gjort förut, samtidigt som det är mycket “oss” säger Ebba. 

-Har man inte hört oss förut ska man lyssna för att det inte finns något annat svenskt som låter som oss. Om man vill höra något som är svårt att sätta i ett fack, kompletterar Michel. 


Efter ett givande och inspirerande samtal med denna Malmö-duo väljer jag att avsluta intervjun med att be dem att gemensamt komma på tre ord som beskriver Marriage. Efter att ha diskuterat en stund kommer de överens om orden: rått, självsäkert och sårbart. Jag som fått äran att redan att tjuvlyssna på albumet kan bara hålla med. 

wy har redan lyckats skapa sig en gedigen låtkatalog som finns att tillgå, men vi på Tinsel är helt övertygade om att detta bara är början för duon. 

Reportage och foto av: Fia Skärblom