Idag den 30/4 släpper duon Jeff Elliot sitt otroligt berörande och kraftfulla debutalbum ”Ten”. Duon består av Jessica Klingsell och Amanda Lindgren, som spelat in och mixat albumet i deras studio Ljudinstitutet i Umeå. 

Jag vet redan innan jag trycker på play att det kommer bli mycket känslosamt att lyssna på ”Ten”. Albumet är skrivet som en sorgbearbetning av en förlorad mamma, då fyra av låtarna handlar om Klingsell’s mammas bortgång. Under skivans färdigställande gick även Amandas mamma tragiskt bort, vilket påverkade skivans resultat och låtarnas innehåll på en helt ny nivå. 

Efter att ha lyssnat igenom albumet både 1, 2 och 7 gånger så är jag överväldigad och vet inte riktigt var eller hur jag ska börja prata om albumet. Det är ett sånt där tillfälle där ord inte helt räcker till. Det är ett så vackert, gripande och komplett album med en otroligt snygg balans mellan sångröster, musik och produktion. 

Första låten ”Red Lights” öppnar albumet på ett helt fantastiskt vis. Håren på armarna reser sig och jag inser hur längesen det var som jag hörde två röster som smälter så bra ihop som dessa. Låten byggs upp och det som först verkar vara en lite vis-liknande och avskalad låt blir mäktig och kraftfull. Musiken blir pampig med blåsinstrument, lager av sång och spännande melodier. Ett perfekt sätt att inleda denna kommande upplevelse vi får av att lyssna på ”Ten”.

En låt som för mig står ut lite extra och greppar tar ordentligt är ”Park Benches”. Den är för mig en helt perfekt låt som jag inte skulle ändra en ton i. Lyriken är smart, gripande och flyter ihop helt rätt med rytmerna. Det blir ”Park Benches” och ”Red Lights” som blir favoriterna, om jag måste välja. 

”Ten” ger mig vibbar från storheter som First Aid Kit, Sufjan Stevens och Tallest Man On Earth, men med en alldeles egen touch som bara kan beskrivas som Jeff Elliot. Duon har en förmåga att kombinera berättelser vi vill lyssna på, med musik som väcker känslor. Användningen av instrument och tydliga melodislingor är rent ut sagt brilliant. 

Stanna upp och lyssna på ”Ten”. Jag uppmanar er starkt att inte göra något annat under tiden, då detta är en ren och skär upplevelse. Hatten av Jeff Elliot!