Idag står vi för premiären av indierockartisten Adam Heldrings singel “Golden State” som släpps imorgon den 16/4. Singeln är också det sista smakprovet innan andra albumet “Ports Of Call” släpps den 7 maj.

Adam Heldring debuterade 2009 med albumet “Mount Foreverest”, ett album som bland annat blev uppmärksammat med lovord från musikrecensenter både nationellt och internationellt, lade banan för USA turnéer, TV-framträdanden och en Rockbjörnen-nominering. Och nu efter ett decenniums uppehåll i sitt musikutgivande så bryter han tystnaden med två singlar från sitt kommande andra album. Först ut var “Dance”, och nu har vi fått “Golden State” – en låt som enligt Adam berör det avgrundsvida glappet mellan Los Angeles solskensdränkta gator och de krossade drömmar som sopats upp mot trottoarerna, till vårt förfogande.

Och visst är det så att Adam kan det här med renodlad, amerikansk-doftande indierock med berättande texter. Vi får följa med på hans historia genom låtens dryga 3 minuter och vi kan nästan visualisera oss vad han själv såg, när vi hör låten.

Mina tidigaste minnen är från Kalifornien. Guldfärgade stränder, Disneyland och en promenad på den helröda Golden Gate-bron. Men flagnade minnen från världens mest mytomspunna plats späs snabbt ut av tv:s Hollywood och kontrasten av att komma tillbaka som vuxen. För mig var det personligt att reda ut trasslet om platsen där jag också skrev större delen av skivan. En liten brygga mellan nu och då.

Inbäddat i välljudande elgitarrer och ett smittsamt groove i det relativt avskalade arrangemanget framhävs Adams rispiga, behagliga rockröst. Vi bjuds också på ett snyggt gitarrsolo – som sig bör i denna typen av musik. “Golden State” är både klassisk i sin genre men den känns också modern, utan att tumma på kärnan i soundet.

För den som suktar efter gitarrbaserad musik, som vi, så har ni något att längta till när albumet släpps i början av maj.

Foto: Andreas Karlsson