Kvartetten i Stockholmsbandet Melby har på de senaste singlarna pendlat mellan prog/psyk-influerat i “Common Sense”, drömskt melankoliskt i “Old Life” och senast den kontrapunkt-inspirerade “Somewhere New”. Men nu är det dags för en låt åt det mer popiga hållet, “Magic”, som släpps idag den 9/4 via Rama Lama Records.

Melby slutar aldrig att överraska oss för varje låt de släpper. Även om de tar ett kliv åt något håll ibland, och ibland ett kliv åt ett annat, så landar dom alltid i sitt egna sound med sin röda tråd. Deras förmåga att på ett musikaliskt snygg och sömlöst sätt kunna utforska närliggande genrer och mixa in det i sin musik gör att dom sticker ut ur mängden.

“Magic” är således inget undantag. Även om den till synes vid första lyssningen är en originell gitarrdriven indepoplåt, så gömmer det sig mer än så under ytan. Det är harmoniken, färgningarna och det internationella soundet som fångar vårt intresse varje gång. Och för att inte tala om sångerskan Matilda Wiezells karaktäristiska sångröst som inte går att ta fel på.

Det känns som att det är en grej här i Stockholm, kanske mer än på andra ställen i landet, att man behöver vara så fruktansvärt realistisk och konkret hela tiden. Förklara allting utförligt och schematiskt, göra sig förstådd och vara tydlig. Inte flumma iväg. Det kan vara riktigt glädjedödande. Man skulle kunna säga att Magic är en fri association över det temat, förpackad i en artig och tydlig poplåt.

“Magic” är en låt som känns fundersam men samtidigt rakt på sak, i sitt stadiga arrangemang av klassisk banduppsättning. Det något förtrollande över låten som kommer förbli svårt att sätta fingret på – men det gör ingenting, för det är magiskt för oss.