Den norska duon Jimmy Smash släpper idag den 5/2 singeln ”Over” som en uppladdning inför deras kommande EP senare i år, som släpps via norska bolaget Compro Records.

Mikkel Graham Guttormsen och Håvard Lyngstad som är namnen som bildar duon har blivit uppmärksammade och fått placeringar på radiotopplistor runtom i Norge sedan debuten 2017. “Over” som är uppföljaren till singeln “Under”, handlar om känslan av att inte vara tillräcklig och hur det kan leda till att känna sig oviktig. Låtens lyrik är av stor vikt och stärker den något mystiska ljudbilden vilket gör resultatet både dynamiskt, känslosamt och konstnärligt. Sången passar perfekt ihop med de tydliga och stämningsfulla rytmerna som flörtar lite med oss. 

Trots låtens tunga budskap har den ett gung som gör att den passar att spelas vid olika sinnesstämningar. Jag blir inte ledsen och nedstämd, utan snarare hoppfylld och lugn. Låtens balans av toner, sång, rytmer och produktion gör att det blir en sådan låt som gärna får gå på repeat. 

“Over” handlar om att inte känna sig tillräckligt bra för någon eller att du inte passar in med den personen. Ibland kommer det till en punkt att du inte längre känner dig viktig. Låtens skiss gick långsamt framåt och i början lät den mest som bakgrundsmusiken du kan höra i en massagestudio. Den här låten är för alla som vill ha en lugn och behaglig start på morgonen.

Jimmy Smash har influerats från både Elton John och Crosby, Stills & Nash, och det blir tydligt att det finns så mycket fler inspirationskällor vid lyssning. Det är svårt att placera duons sound i ett fack, då de är inne och nosar på det mesta. Det gör att vi blir intresserade och bara vill ha mer. 

Foto: Peder Graham Guttormsen