Växjöbaserade indierockbandet Alpine Architecture gör sitt första singelsläpp för 2021, ”Communards”, och bjuder på rå och melodiös indierock med rötter i bland annat shoegaze, bitpop och postrock.

Efter 2020 års singlar ”In May and August” och ”Cape Canaveral” följer nu den småländska kvartetten upp förra årets singlar med en arenarock låt dränkt i snygga melodier, gitarrslingor och reverb. För den som har koll på sina brittiska indierockband hörs inspiration från band som Editors och Feeder i det släpande, storslagna uttrycket där det inte finns brist på välkomponerade och välljudande gitarrmattor. 

”Communards” är en låt som uppmanar till revolt mot en trängande tillvaro och existentiell leda, enligt bandet själva. De har fångat stora och komplexa ämnen som matchar deras musik men samtidigt känns det så intimt och genuint rakt igenom. Versernas lugna berättande brister ut i ett massivt hav av en välkomponerad ljudbild med snygga harmonier, och refrängen sätter sig som ett repetitivt mantra.

Befriande är det också hur Alpine Architecture har skrivit ett stick som lyfter låten ännu ett snäpp högre. Det här är bra alltså. Jag har inga problem med att tänka mig att detta band kan vara förband till valfritt större indierockband en sommarkväll.