Umeåbaserade indiepopartisten Karl Knut Sigurd släpper idag den 8/1 den 80-tals electro-influerade singeln “Disco”, som är det första smakprovet från hans andra EP “Anyhow EP” som släpps senare i år.

Ville Isakson Jonsson som är namnet som gömmer sig bakom Karl Knut Sigurd, är i grunden trummis i Härnösandsbaserade death/doom-bandet Ulfven. Han ansåg att det fanns en avsaknad av indieband i trakten och tog sina mellannamn och skapade ett enmansband. Så genialiskt och helt rätt initiativ, tycker vi!

Karl Knut Sigurd släppte under 2020 sin debut EP “Hinder”, men nu tar han ett nytt musikaliskt steg, snäppet ifrån det tidigare gitarrbaserade indiesoundet, in i 80-tals electropopens färgglada värld med “Disco”. Låten är producerad av Martin Alexandersson, som är ena halvan i duon Rainmode, och låtskrivandet för den andra EPn har han gjort tillsammans med Tomasz Forsberg.

“Disco” är en låt som får vem som helst att sakna dansgolvet. Och det var också Karl Knut Sigurds inspiration – att kunna vara ute och svettas på dansgolvet är långt borta under en rådande pandemi. Han jobbar med en otroligt intressant mix av de klassiska inslagen av 80-talssynthar, catchy melodier, reverbdränkta puk-fills, men med distade, råa vocals i “Disco”, som är röda tråden till hans tidigare låtar. Det är en kombination du sällan hör, och som är helt briljant.

Det är uppenbarligen något vemodigt över låten med dess bakgrund, och det är inte den glittrande glädjen som discomusiken i regel står för. Det går liksom inte riktigt att sätta fingret på – det är det som gör “Disco” till en intresseväckande poplåt.