Det Malmöbaserade fuzz-pop bandet Mary Anne’s Polar Rig tog sina första toner tillsammans under 2016, och släppte sedan sin debut EP ”Surfaced” 2018. Bandet med sin in-your-face output står stadigt i rockscenen med en smakfull blandning av grunge, punk, noise och pop som de gör helt på sitt egna sätt. Med lekfullhet och kaxighet tar de 90-talets subrockgenrer in i 20-talet och med frontfiguren Malin Hofvander i spetsen blir det pricken över i:et.

Nu är dom aktuella med första singeln ”Your House” med tillhörande musikvideo som släpptes den 9/9. Singeln är den första från det kommande debutalbumet som släpps tidigt 2021. Vi passade på att ta en pratstund med bandet om hur de bildades, deras musik och största inspirationer, nya singeln och kommande debutalbumet, hur det för Malin är att vara en kvinnlig frontfigur i en generellt mansdominerad genre och bandets framtidsplaner.


Hej, och grattis till den grymma releasen ”Your House”! Ni startade som band 2016, kände ni varann sedan innan eller hur begav allt sig?

Det hela började på gymnasiet, jag och Philip var inte mer än facebook-kompisar då och jag brukade lägga upp lite låtar som jag skrev på Soundcloud ibland. På nåt sätt hade Philip hittat till den sidan, lyssnat, och bestämt sig för att skriva och säga att det var bra och att jag borde ha ett band som spelade låtarna. Min naturliga följdfråga var då om inte han ville starta ett band med mig, vilket vi gjorde. Harald och Jesper, som var Philips kompisar, blev meddragna i det hela och vi bondade snabbt i replokalen över vår gemensamma musiksmak. Från början var tanken att vi skulle spela de där låtarna jag hade på min Soundcloud men när vi väl var på plats kändes det mycket roligare för mig att skriva nya, rockigare låtar som mer skulle matcha soundet av den musiken vi tyckte om att lyssna på. Så då föddes Mary Anne’s Polar Rig antar jag. 

…det funkade dessutom bra med idéen vi haft om att börja använda overaller på spelningar, ungefär som att vi jobbade på en polar rigg.

Mary Anne’s Polar Rig är ett väldigt intressant bandnamn. Hur kom ni fram till det och vad är bakgrunden till namnet?

Idéen kom efter att Haralds mamma hade varit på semester på Svalbard. De hade besökt den mest nordligt belägna polar-stationen som hette ….*trumvirvel* Mary Ann’s Polarrigg! Vi tyckte det lät som ett coolt bandnamn helt enkelt och det funkade dessutom bra med idéen vi haft om att börja använda overaller på spelningar, ungefär som att vi jobbade på en polar rigg. Sen bestämde vi att vi skulle stava det lite annorlunda för att undvika att eventuellt bli stämda i framtiden.  

Malin, du är frontfigur i bandet, skriver du alla låtar eller skriver ni dem tillsammans?

Allra oftast så kommer jag till repan med en låt som inte är färdig men som vi bygger klart tillsammans. Ibland har jag tydliga idéer om vad jag tycker att de andra borde spela och ibland har jag inga alls. I både fallen så brukar vi jamma tills att låten liksom skapar sig själv. Jag tror inte att en enda låt jag skrivit till bandet faktiskt har blivit som jag tänkt mig. Men det är väl det som är charmen med att faktiskt vara ett band och inte en soloartist, att musiken formas efter vilka det är som spelar den. Det är också en trygghet som låtskrivare, att om man kör fast med en låt så tar man bara med sig det till bandet och lyssnar på hur de andra uppfattar den idén och det i sig leder till nya idéer. 

Ni är nu singelaktuella och det är det första släppet sedan debut EPn. Vad handlar ”Your House” om?

I stora drag om rädslan för att råka bli kvar där man vuxit upp. 

Musikvideon till nya singeln är lekfull och avslappnad och utspelar sig till största delen i en bubbelpool. Hur kom idén till videon till?

Vi spelade in den här videon, för ca två år sedan, till en då annan inspelning/version av samma låt ute i ett hus på Österlen. Det var en kompis pappas hus som stod tomt över helgen. Grundidén var egentligen bara att lajva familj på landet och vi filmade massor av plojiga scenarior och ställde upp snygga bilder där vi stod och spela. Våra ambitioner för den här videon och vad som skulle bli vår allra första singel var skyhöga! Men av olika anledningar som jag inte ens längre kommer ihåg blev det aldrig så att vi släppte låten och videomaterialet föll i glömska. Långt senare när vi stod med det här albumet i handen och kom i kontakt med Feverish återupplivades tanken av att faktiskt klippa ihop videon. Då visade det sig att Oskar, som filmat allt, hade varit med om en brand där hans dator helt hade gått sönder och därmed även nästan allt material förlorat. Den här videon är alltså klippt på de få scener som av någon anledning var uppladdade på Drive. Trots det tycker jag ändå att videon blev rolig. Inte så ambitiös som planerat såklart men den passar till låten. Dessutom, vem gillar inte bubbelbad? 

Det är verkligen en salig blandning av nya och gamla låtar. Rockigt, poppigt, skrikigt och skränigt och någon enstaka ballad. […] på många sätt är den här skivan liksom både ett studioalbum och ett hemmasnickeri… På bästa sätt!

Kommer ni släppa fler singlar från debutplattan?

Ja! Själv är jag nog mest taggad på nästa singel Crash som vi spelade in en video till i somras. Det är en av de lite nyare låtarna i repertoaren och kanske den låten som mest har det soundet jag vill att vi ska jobba mot som band i framtiden. 

2018 kom er debut EP ”Surfaced” och snart är det dags för albumdebuten. Vad kan lyssnaren vänta sig?

Den här skivan ser jag som ett ihopklipp av våra första år tillsammans som band. Det är verkligen en salig blandning av nya och gamla låtar. Rockigt, poppigt, skrikigt och skränigt och någon enstaka ballad. Det är mycket känslor bakom dessa låtar och jag är såklart stolt över att dom till slut fick bli inspelade och nu snart släppta men jag är också extremt taggad på att lämna de här låtarna bakom mig och jobba med nya eftersom dom hängt med ett tag. Haha. Får man säga så innan albumet ens är släppt? 

Hur har arbetet bakom albumet varit?

I Januari 2019 bokade vi Studio Möllan i två dagar och lät vår kompis (samt Haralds bror) Arvid Ingvarsson hjälpa oss spela in 10 låtar. När vi var i studion låg fokus mest på att sätta live-tagningar av allt och sedan har det varit en successiv process där vi gjort sångtagningar och andra pålägg i replokalen eller hemma på Dalaplan där jag och Arvid då faktiskt delade en lägenhet tillsammans. Han satt och mixade, jag satt och lyssnade. Så på många sätt är den här skivan liksom både ett studioalbum och ett hemmasnickeri… På bästa sätt!

…men det var jävligt gött att för en gång skull släppa alla spärrar och bara fullt ut leva sig in i rockstjärne-personan. Harald spelade gitarrsolo i alla möjliga konstiga positioner för att sedan landa liggandes i gräset hela sista låten men det kommer han tydligen inte själv ihåg.

Ni tar ju verkligen tillbaka 90-tales subrockgenrer till modern tid. Vilka är era största inspirationskällor till er musik?

När vi började spela tillsammans tror jag att våra största inspirationskällor var just många 90-tals band så som The Breeders, Pavement, Pixies, Hole. Idag känner jag mig mer inspirerad av den nya vågen av kvinno-frontad rock med exempel som Courtney Barnett, Bully, Palehound, Charly Bliss, Lucy Dacus och mycket mer. 

Ni bjuder alltid på enorm energi på scenen. Vad är ert bästa minne från en spelning ni haft? 

Jag skulle inte påstå att detta var vår bästa musikaliska insats kanske, men när vi spelade på Mossagårdsfestivalen sommaren 2018 var vår speltid satt kl 02.00 vilket definitivt var det senaste vi någonsin spelat. Dessutom så var schemat som det så ofta blir på festival också försenat och när det var vår tur att spela var klockan närmare 03.00 och jag kan säga med ganska stor säkerhet att det inte var en nykter själ i det där partytältet ute i skogen. Det var nog inte mer än 30 pers som hållit sig vakna för sista bandet ut men alla var peppade till tusen! Själv har jag nog aldrig varit så full när jag spelat ett gig förut och jag skulle nog inte vilja vara det igen… men det var jävligt gött att för en gång skull släppa alla spärrar och bara fullt ut leva sig in i rockstjärne-personan. Harald spelade gitarrsolo i alla möjliga konstiga positioner för att sedan landa liggandes i gräset hela sista låten men det kommer han tydligen inte själv ihåg. Som sagt, kanske inte det starkaste gig vi gjort, men KUL hade vi definitivt. 

Och vad är ert bästa konsertminne från en spelning ni varit på?

Eftersom vi alla går på ca 100 spelningar om året när det inte är corona så finns det såklart många fantastiska minnen. Men nåt som vi alla har en speciell relation till var Sista Bossens releasefest för “Titta inte på mig när jag dansar”. Det var en magisk kväll nere i Plan B’s gamla källarlokal. Har aldrig svettats, dansat och moshat så mycket som då. Dessutom finns det många bra foton från den kvällen förevigade också! Bland annat när Philip hänger i taket efter att ha crowdsurfat och när Harald har gått upp på scenen och skriker med i micken… Kanske är Sista Bossen ett av världens bästa liveband. 

Ni rör er ju er i en mansdominerad genre, där det för övrigt behövs fler kvinnor. Malin, hur upplever du att det är? Har du stött på några fördomar till exempel?

Det är klart att jag har stött på många killar som inte tror att man kan nåt om sina egna grejer eller att man inte kan spela gitarr på “riktigt”. I början tyckte jag det var skitjobbigt, mest för att jag då inte visste särskilt mycket om “prylar” eller kände att jag kunde spela gitarr “på riktigt”. Rädd för att bli sedd som en tjej-klyscha så bestämde jag mig tidigt för att istället lära mig allt om gitarrnörderi, så att jag verkligen kunde vara en del av snacket bredvid scenen. Idag känner jag mig ganska trygg med att jag kan spela gitarr och att jag inte behöver kompensera för nåt med att vara en prylnörd haha. Numera nördar jag endast för att jag på riktigt tycker det är väldigt kul med gitarrer och pedaler! Har en ganska gedigen samling redan. 

Vad har ni för framtidsplaner med Mary Anne´s Polar Rig? 

Just nu är fokus på ny musik. Jag har skrivit mycket på sistone och det känns som att huvudet kommer att explodera av idéer om vi inte börjar spela in snart. Men planen är väl att färdigställa nästa album redan i höst och inte vänta lika länge med att släppa det som vi har gjort med denna. Vem vet, 2021 är kanske dubbel-albumets år. 

Kan vi vänta oss några livespelningar under 2021?

Ja! Det är nog det jag ser fram emot mest med nästa år. Om Corona tillåter så ska vi försöka göra någon slags Europaturné. Sen hade det också varit väldigt kul att få spela på lite festivaler. Nästa sommars festival-säsong lär ju ROCKA om den blir av.