Producenten och låtskrivaren Katharina Grubmüller släpper idag den 14/8 sin andra låt “Timglas (Röstmemo)”, under projektet Valnöt. Låten är den första från det kommande albumet.

I det här musikprojektet får Katharina utlopp för sina poetiska, konstnärliga och filosofiska sidor, när hon inte producerar remixer som får flera hundratusentals streams (senaste José González “Killing for Love”) eller samarbetar tillsammans med Petra Marklund.

Inspelat i ett kök på en tramporgel i studion Rixmixningsverket är “Timglas” i sin avskalade och organiska enkelhet makalöst vacker, skör och utelämnande. Redan vid första tonerna har hon fångat mitt intresse.

Melodin och ackorden i sig är bland det bästa skrivna jag hört i år, och de omfamnar och framhäver texten som har ett tryckande vemod över sig. Och Katharinas förmåga att leverera det med sådan känsla på alla plan så det känns ända in i benmärgen är enastående. Redan vid första textraderna presenteras den sorgsna undertonen i låten:

Dagarna faller ner i ett glas. Planer som krossas, drömmar i kras. Allt som du borde och lite till. Ruttnar och kastas som spill.

Det sägs att en riktigt bra låt ska kunnas spelas endast på en akustisk gitarr. Jag vill byta ut gitarr mot tramporgel. För att kunna skriva en sådan berörande och bra låt med dessa två instrument är inget man lär sig över en natt.

“Timglas” är utan tvekan en av de mest berörande låtarna som släppts under året, och den är också ganska talande för detta speciella år.