Violinisten Kristina Leesik och harpisten Justyna Krzyżanowska bildar tillsammans duon Woodlands och de släppte den 3/8 sitt självbetitlade debutalbum. En unik kombination dels av instrumentsättningen, men också av inspirationerna från skotsk och irländsk folkmusik, och blandningen av tradition och nyskapande, har de gjort ett album som är så häpnadsväckande vackert så du bara måste lyssna.

Men inspirationen till deras musik slutar inte där. Duon har tillsammans en bakgrund inom svensk folkmusik, klassisk musik och influenser från jazz och pop, som spär på deras unika sound. Här finns lite av allt – lugna visor, låtar med sväng, instrumentalt, med sång och finstämda melodier. Och det görs med en enorm känsla, samspelt och musikalitet.

Woodlands debutalbum har så många olika detaljer, nyanser och dynamik i varje låt och man hittar fler och fler intressanta inslag för varje lyssning. I “The Warlocks/Brig O’ Perth” framhävs Justynas fantastiska harpspel som kompas snyggt med Kristinas fiolspel och i “Emigrantvisa” bjuds lyssnaren på ljuvlig stämsång. I “On the Danforth/The Rainy Ray/Armstrong’s” och “Dolina MacKay” hittar vi svängigare inslag.

Låtarna bär på sina egna berättelser och man får känslan av att de är plockade direkt ur en film. “Woodlands” är en platta du kan lyssna aktivt på eller ha som bakgrundsmusik och sätta stämningen på en härlig hemmakväll. Och så avslutas albumet med “5 Tune”, från medryckande genomgående melodi på fiolen till stämningsfullt avslut till tonerna i harpan.

Tinsels favoritlåtar: “Rolling Waves/Bros and Butter/Dookin’ for Beetroot”, “The Warlocks/Brig O’ Perth”, “Vandringsvägen” och “5 Tune”.

Livevideo av “Enhörningen” från Theilska Galleriet.