Svenska Indie/Folk artisten och låtskrivaren Land of Trees har tidigare släppt två fullängdare, och idag den 24/7 släpper han ”My Shadow Itself”, den första singeln från det kommande albumet ”Blacklight Sonnets”. Vi tog en pratstund med Marcus, som är namnet bakom artistnamnet angående nya singeln, processen bakom det tredje albumet, flytten från Jämtland och karriären som bara gått spikrakt uppåt.


Vad är bakgrunden till artistnamnet Land of Trees?

-Jag jobbade tidigare som eventproducent i Åre, där jag växte upp. Och det innebar till största del att köra skoter i skidsystemet. Eftersom mitt band var med i en tävling som heter Livekarusellen blev det bråttom att komma på ett riktigt bandnamn. Vi hade blivit tilldelade namnet ”Marcus Friman band”, och det är en av mina största mardrömmar att förknippas med dansband. Det namnet gav den viben så jag fick bråttom.

Min kollega name-droppade förslag medan vi trampade runt en bit upp i björnen med snön knastrandes under kängorna en tidig morgon, och helt plötsligt säger han: ”Land of Trees”. Jag stannade upp och bad honom säga det en gång till, sen frågade jag hur han kom på det; ”-Det är ju det vi tittar på, ett landskap av träd”.  Jag var såld direkt och sen blev det mitt artistnamn fortsatt efter att bandet splittrades.

Du är nu inne på ditt tredje album, och nu släpper du första singeln på egen hand från kommande plattan. Vad handlar ”My Shadow Itself” om?

“My Shadow Itself” är en metafor där skuggan som följer oss är det mörkret vi kanske går och bär på och när det är tillräckligt mörkt syns inte ens den skuggan. Jag sjunger: ”There’s a shadow to it all, a power of importance for a feeling” och menar att jag gick och bar på ett mörker där känslan av att betyda något för någon var viktig för att övervinna mörkret. Sen sjunger jag: ”There’s a magic to it all, a power to the light that keeps me dreaming” som ger kontrast till den första versen och påminner om att det vi fokuserar på är det vi upplever. Texten skrev jag när jag insåg att jag bar på ett mörker och det blev tydligt först är någon gav mig ett ljus, precis som en skugga syns först när man belyser något.

Hur har processen varit att skriva låten?

-Jag skriver nästan alla mina låtar på 5 -10 minuter, annars ramlar jag bort från den initiala känslan jag hade när jag började skriva och lyckas inte behålla flowet. Jag är fascinerad av freestyle-rap och började skriva mina första texter till beats där flow i skrivandet blev en viktig byggsten för mig. Kanske inte jättevanligt för folkmusiker men jag är knappast jättevanlig heller. Sen utvecklades den enormt mycket i studion, men även där med en lättsam och impulsiv approach.

Jag tror på att sakta men säkert leta mig in hos dom som bryr sig på riktigt. Jag har mycket hellre en spelning för 200 personer som verkligen bryr sig om musik än för 2000 som står och pratar, kollar telefonen och gråt-sjunger-med när den enda låten dom lyssnar på spelas.

Kan vi vänta oss fler singlar från ”Blacklight Sonnets”, och kan du ge oss en liten teaser om fler låtar från albumet?

-Eftersom jag gör allting med albumet på egen hand (med enorm hjälp av fotograferande flickvän, vänner som spelar instrument och kompisar som kommer med konstruktiv kritik) är saker och ting alltid lite shaky. Men tanken är att hinna släppa i alla fall en till singel innan albumet kommer. Jag kan i alla fall säga att det bjuds på fågelkvitter, en hel del mörker men också fantastiskt förlösande stick!

Vad kan lyssnaren vänta sig av det nya albumet och när släpps det?

-Jag vill säga att man kan förvänta sig en påtaglig nerv, starka känslor, lyrik som är värd att läsa in sig på och inte minst en eller två animerade musikvideor där unga tjejer är hjältarna i sagan!

Det är ju otroligt populärt att släppa musik på vinyl igen. Kommer albumet även i fysiskt format?

-Jag har tryckt merchandise (t-shirts & totebags), klistermärken och visitkort men inte vågat mig på vinyl eller CD än, det kan mycket väl bli så att jag checkar av den drömmen den här gången. 

Nu har det gått 4 år sedan du släppte ditt debutalbum ”Wild Wind” och har sedan dess hunnit med att släppa ett till album som har streamats över 2 miljoner på Spotify och nått ut till hela världen. Vad är det som har tagit dig dit du är idag tror du? 

-Ser man till de fans som skriver till mig verkar det vara många som är tacksamma att jag är mig själv och att jag försöker så gott jag kan att hålla mig genuin, ärlig och mänsklig i en värld där man hellre framstår som en bra person än att faktiskt vara en. Jag tror på att sakta men säkert leta mig in hos dom som bryr sig på riktigt. Jag har mycket hellre en spelning för 200 personer som verkligen bryr sig om musik än för 2000 som står och pratar, kollar telefonen och gråt-sjunger-med när den enda låten dom lyssnar på spelas. 

Och en flytt från Jämtland där du kommer ifrån ner till västkusten mitt i allt. Vad var det som lockade med att komma till västkusten?  

-Åre är fantastiskt på många sätt, men kanske inte den bästa platsen för en artist som vill framföra sin egen musik. Jag letade mig neråt landet och fann möjligheten att slippa resa x antal mil varje gång jag skulle spela och det är rätt skönt att ha cykelavstånd till en musikaffär när en sträng går av så man slipper ta en 2 timmars tur till Östersund för ett paket strängar. Vi satte oss i bilen och reste Sverige runt utan något sikte, fick hyra en liten stuga strax norr om Varberg och på den vägen var det.

Har din skapandeprocess förändrats på något sätt sedan du flyttade, nya intryck från nya personer du lärt känna eller miljön runtom dig?

-Jag tror absolut att jag lärt mig mycket om mig själv sen jag flyttade och det innebär att texterna också avslöjar mer om vad jag varit med om. Jag började skriva musik efter en surf-resa till Bali och jag tror att den initiala inspirationen har kommit tillbaka något eftersom att jag har en surfbräda hängandes i taket istället för en snowboard i farstun. 

Vad är framtidsplanen för Land of Trees? Kommer vi till exempel att kunna se dig live någonstans när branschen repat sig efter coronapandemin?

-Jag har legat lågt under den här tiden, spelat in och skrivit musik istället för att boka in spelningar men jag längtar mest av allt tills jag får stå framför en publik och dela den stunden som livemusik är. Eftersom hela branschen är lite vinglig har jag is i magen och bokar på spelningar först när jag vet att vi kan ses som innan coronapandemin, så tätt och mysigt som möjligt helst.

Lyssna på nya singeln “My Shadow Itself” på Spotify nedan och se fram emot ett minst lika bra kommande album.