Den svenska Folk & Singer/Songwriter artisten och musikern som haft en lång karriär, inte minst i USA, Sofia Talvik släppte den 29/6 ett unplugged-album på sin senaste fullängdare “Paws Of A Bear” (2019), med endast sång och gitarr. När hennes turnéer för 2020 ställdes in på grund av coronapandemin gjorde hon flertalet livestreamade konserter, och fansens efterfrågan på de akustiska livematerialet var enormt. Och där kom tanken på detta unplugged-album till. Sofia ville ge fansen något ännu bättre tillbaka, så hon spelade in alla låtar från senaste albumet, plus akustiska versioner på de senaste singlarna “Meanwhile in Winnsboro” och “Broken”, och släppte det som ett eget album.

Men låt oss backa bandet en bit innan vi återgår till det rykande färska unplugged-albumet. Sofia har släppt 7 fullängdare, varav ett julalbum, sedan hennes karriär startade 2005 med debutalbumet “Blue Moon”. Hon har hunnit med att turnera i USA och Europa otaliga gånger och blivit uppmärksammad i media över hela världen för sina livespelningar. Och nu senast legat på amerikanska topplistorna U.S Folk Radio, Roots Music Report och Euro Americana Charts med låtar från “Paws of a Bear”. Det här är bara ett axplock, listan på Sofias karriär är lång och onekligen imponerande.

I “Paws of a Bear (Unplugged)” berör Sofia ämnen kring identitet och hem. Det är en samling låtar som är personliga, ärliga och med ett vackert vemod som når ut till en bred publik. Och visst känns det som att det blir ännu mer intimt i unplugged-albumet av originalet, med Sofias lugna och sköra stämma som berättar om vardagliga händelser och känslor som alla känt eller känner någon gång. Ju fler gånger jag lyssnar på albumet så finner jag för varje gång fler intressanta melodier och textrader.

Man kan likna hennes musik med svenska artister som bland annat First Aid Kit och Anna Ternheim och borde ha en lika självklar plats på den svenska Folk & Singer/Songwriter-scenen som ovan nämnda.

Man brukar säga att det alltid kommer något gott ur det dåliga – och vi fick ett unplugged-album på grund av inställda turnéer som orsakades av coronapandemin. Är inte det helt fantastiskt?

Nedan finns en alldeles ny akustisk video av “Pharaohs and Friends”.

Tinsels favoritlåtar på albumet: “Paws of a Bear”, “Blood Moon”, “I Liked You Better” och “Die Alone”.

https://open.spotify.com/album/45YEUhYL8IpibeY0q7oeKu?si=v4kLKVoBSICc_vEPE7UWYQ