Den 27 maj debuterade den svensk-tyska folkmusik- och jazzduon Hansan med albumet “Nattflykt”. Duon som består av sångerskan Sofia Talvik och cellisten David Floer jobbar endast med en femsträngad cello och sång, vilket gör Hansans arrangemang och ljudbild unik och otroligt intressant. Med tankfulla texter, inspiration från havet och de svenska trollskogarna finns referenser i allt från Monica Zetterlund, traditionella folkvisor och klassisk kammarmusik i deras välarrangerade musik med de få elementen. Hansan berör även djupare ämnen på debutskivan, såsom Me Too i “Hej då” och immigration i “Sjung Min Lilla Näktergal”.

“Nattflykt” inleds starkt med låten “Du Du Du” där de visar på sin enorma musikalitet och hur de använder sig av experimentella, nyskapande ljudbilder, harmonier och melodier. Sedan fortsätter skivan lika häpnadsväckande från start till slut och lyssnaren dras in i berättelserna och den sköra känslan. Man kan inte undgå att vilja fortsätta lyssna.

Man glömmer snabbt bort att det endast är en cello som ackompanjerar, men den femte strängen ger det extra djupet och basen som ger illusionen av att det är en mindre orkester som spelar.

I “Brudvisa” hör vi tydligt inspirationen från traditionella folkvisor – fast i helt ny tappning. Bara titeln “Farväl Vid Havet” indikerar redan där ett visst vemod, och den känslan infinner sig i hela låten, otroligt vackert. Samtidigt hör vi jazziga influenser i “Där För Dig”. Blandningen av de olika genrerna behandlar Hansan otroligt proffsigt och det finns samtidigt en röd tråd i alla låtar rakt igenom.

Hansan har verkligen hittat sin egna nisch på den svenska folkmusikscenen och är en självklar akt att se på diverse vis- och jazzfestivaler runtom i landet. I gränslandet mellan en jazzigare Melissa Horn och popigare Triakel har Hansan hittat sin musikaliska plats. Vi är så nyfikna på vad som kommer från duon härnäst.

Tinsels favoritlåtar: “Du Du Du”, “Andas” och “Där för Dig”.