Tomas Rimeika Karlsson är frontfigur och sångare i det Uppsalabaserade indierockbandet The Rhymes. Bandet startade 2016 och har sedan dess hunnit släppa en rad kioskvältande, sing-along-vänliga och ösiga singlar. I april 2020 släppte The Rhymes sitt självbetitlade debutalbum. Däremellan har de hunnit med att spela och turnera i både Sverige, Europa och spelat förband till legendariska Mando Diao på Cirkus under hösten 2019.

Men artistkarriären startade mycket tidigare för Tomas. Han har hunnit betat av frontfigurrollen i flertalet band innan The Rhymes, redan i början av 2000-talet. Nu sedan coronapandemin lamslagit hela världen så är The Rhymes ett av oändligt många band som tvingats ställa in spelningar. Men för att råda bot på saknaden av att spela live och samtidigt göra en insats till vårdpersonalen, så har Tomas under våren spelat akustiska spelningar på gatan i hans nuvarande hemstad Malmö, där alla inspelade pengar gått till luncher till vårdpersonalen på stadens alla sjukhus. Detta har vi följt under våren och vill uppmärksamma denna otroligt fina insats. Vi tog oss ett snack med Tomas om spelningarna på gatan, vilken respons han fått, vad som väckte denna idé hos honom och vad som händer för The Rhymes härnäst.


För det första, vilken otrolig insats du har gjort under våren. Vad var det som gjorde att du kom på denna idé?

– Tack. Det började med att jag satt hemma i april och kände att det var väldigt längesen vi haft en livespelning. Vi släppte debutalbum med The Rhymes i samma veva som pandemin slog till och alla våra livegig ställdes in eller flyttades fram. Så där satt jag hemma när jag kom på att jag kunde ju fortfarande spela gig på gatan. Jag gjorde det en sommar för några år sen när jag inte lyckats fixa något annat sommarjobb, och det funkade bra då. Men eftersom vi i år har en jävla pandemi att brottas med så kände jag att stålarna jag fick in skulle gå till luncher till vårdhjältarna som sliter på våra sjukhus för att rädda liv just nu.

Hur många spelningar blev det?

– Åtta stycken.

Vad har responsen varit hos personer som gått förbi?

– En del ignorerar, en del filmar, en del ler, en del dansar och en dam började sjunga med i texten på en låt jag spelade, det var väldigt kul. På näst sista giget kom en sköning från föreningen Kontrapunkt fram och överräckte en kasse med mat och filmade tre låtar som direktsändes på deras Facebook live. Psykedeliskt.

Du har ju även erbjudit dig att spela önskelåtar som folk kan önska när skänkt pengar via Swish, som kommit in från hela landet. Vilka låtar har folk önskat? Ville de höra glada låtar i dessa tider, originallåtar från The Rhymes eller med andra artister?

– Några ville höra låtar med The Rhymes, såväl nya som ”Säffle” och ”Viral”, och äldre som ”Hope”. Andra önskningar har varit ”Someone Else” med Tingsek, ”Working Class Hero” med John Lennon, ”Sommar i Sverige” med Sven-Ingvars, ”Like A Prayer” med Madonna, ”I Can See Clearly Now” med Jimmy Cliff, ”You’re The Voice” med John Farnham, ”Så Får Du Mig Ändå” med Emil Jensen med flera. Denna blandning gav mersmak.

Såg du ett mönster i låtönskandet?

– Nej. Det var allt från Värmlandsvisan till ”Calleth You, Cometh I” med The Ark.

Flitig sociala medier-användare som du är, så har du delat inlägg och bilder både inför och från varje spelning, där du också i efterhand berättat hur mycket pengar som skänkts till vårdpersonalen. Vad har responsen varit på plattformarna från dina vänner och fans?

-Översvallande. Det har vart ljuvt att få se alla fina ord från människor jag känner över hela landet som förenats i denna insamling.

Hur mycket pengar spelade du in totalt?

– 5.207 kronor.

Har du hört något nu i efterhand från vårdpersonalen som fått pengarna till luncher?

– Nej, men jag har sett bilder på dem när de står mycket glada bredvid matleveranser som skickats till dem från lokala producenter.

Det känns som att detta blev rätt uppmärksammat, även från radio, vilket är fantastiskt! Vad har bandet sagt om din insats?

– Vet inte om de har sagt något speciellt? Men jag kan ha fel.

The Rhymes har ju samtidigt varit aktiva med debutalbumsläpp och med flertalet livestreams i denna pandemi. Hur har denna tid påverkat er?

– Det var ju skit först när allt ställdes in, men när vi släppte albumet fick vi så många bra albumrecensioner både i Sverige och Tyskland, och sen spelade P3 en av singlarna och tysk radio spelade oss också, så då kom det mer pepp. Och samtidigt som detta hände så har vi kommit in i en kreativ mersmak och skriver och proddar nya låtar på löpande band. Vi har ju fått mycket tid till sådant, eftersom alla spelningar är inställda.

Vad är planen härnäst för bandet?

– Vi skapar nya låtar under sommaren och ser fram emot höstens gig, då har vi både svensk och tysk turné inbokad. Vi håller tummarna för att restriktionerna lättat lite då så vi kan möta publiken igen.

Avslutningsvis, är en sådan här viktig insats du gjort under våren någonting du skulle kunna tänka dig att göra igen eller i liknande karaktär, i eventuellt kommande krisperioder eller för andra viktiga ändamål?

– Ja. Det har givit både mig och andra glädje i en svår tid. Och det har känts väldigt meningsfullt att kunna bidra med musik och gemenskap just nu.

Lyssna på The Rhymes debutalbum på Spotify och håll utkik efter nya konsertdatum och singelsläpp på bandets sociala medier.